Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea prin care SIS a fost scos din subordinea Preşedintelui
Vizualizari:

Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea prin care SIS a fost scos din subordinea Preşedintelui

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat astăzi Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate a fost scos din coordonarea Preşedintelui Republicii Moldova.

Deputatul a solicitat şi suspendarea acţiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

Coaliţia Dodon-Şor la adoptarea legii a încălcat mai multe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova atât pe fond, cât şi pe procedură, printre care:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ceea ce a făcut noua coaliţie, aceste prevederi constituţionale sunt golite de conţinut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparţine poporului) coroborat cu art.38 şi art.39, prin faptul că Preşedintelui i se iau atribuţii care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un preşedinte cu anumite atribuţii, respectiv preşedintele trebuie să aibă posibilitatea de a-şi exercita mandatul oferit de oameni conform competenţelor conţinute în legislaţie la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult principiul autonomiei regulamentare şi b) stabilitatea juridică şi previzibilitatea legislaţiei, întrucât aceleaşi articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Toate derapajele de la principiile democratice şi ale statului de drept pe care le comite coaliţia Dodon-Şor vor fi reclamate în vederea stopării. În plus, vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoţii şi corupţii din actualul Parlament, astfel încât să declanşăm cât mai repede alegeri parlamentare anticipate”, scrie Sergiu Litvinenco.

Similare
RECOMANDĂRI