Serviciile online prestate de CNAS sunt în continuă creştere
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Serviciile online prestate de CNAS sunt în continuă creştere

Casa Naţională de Asigurări Sociale continuă să-şi extindă interacţiunea cu cetăţenii prin intermediul serviciilor electronice. În cadrul Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice (Serviciul MPay) a fost dezvoltat şi implementat serviciul de achitare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat, inclusiv a majorărilor de întârziere şi amenzilor, aferente bugetului asigurărilor sociale de stat.

Serviciul MPay deţine calitatea de mecanism unic de achitare a serviciilor publice, colectare a impozitelor, taxelor, amenzilor şi majorărilor de întârziere (penalităţilor). De asemenea, este vorba şi despre alte plăţi la bugetul public naţional cu ajutorul instrumentelor de plată disponibile conform legislaţiei cum ar fi: carduri bancare, terminale de plată, sisteme e-banking şi plăţi în numerar, scrie IPN.

CNAS recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat să beneficieze de principalele avantaje ale plăţilor electronice, cum ar fi operativitatea şi confortul oferit utilizatorilor şi să achite plăţile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat prin intermediul Serviciului MPay, mai ales în această perioadă de pandemie COVID-19, când este recomandată evitarea aglomerărilor.

În prezent, CNAS prestează numeroase servicii electronice. Astfel, prin site-ul oficial a instituţiei www.cnas.md sau prin portalul serviciilor publice  https://servicii.gov.md/, familiile cu copii pot depune în mod electronic cererea pentru stabilirea mai multor tipuri de indemnizaţii. Pritnre acestea se numără indemnizaţia unică la naşterea copilului; indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului (pentru persoanele asigurate) – până la împlinirea vârstei de trei ani şi până la împlinirea vârstei de doi ani şi două luni; indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani (pentru persoanele neasigurate); indemnizaţia paternală; indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină.

Unul dintre primele servicii electronice este ACCES CPAS, prin care fiecare angajat poate verifica virarea plăţii primelor de asigurare de către angajator. Anume aici, în Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale, s-au acumulat informaţii despre aceste contribuţii, începând cu 1 ianuarie 1999.

Tot pe pagina web a instituţiei poate fi accesat ,,Calculatorul vârstei de pensionare”. Acest serviciul electronic ajută viitorii pensionari să-şi determine vârsta  necesară de pensionare precum şi data ieşirii la pensie, în special în cazul femeilor, pentru care vârsta de pensionare creşte anual cu şase luni.
Similare
RECOMANDĂRI