Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Serviciul vamal al Republicii Moldova va avea un ghişeu unic şi un nou sistem de tranzit

Începând cu anul viitor, transportatorii de mărfuri din Republica Moldova vor pierde puţin timp în vamă. Serviciul vamal va avea un Ghişeu Unic şi un sistem nou de tranzit, conform standardelor internaţionale. Cele două sisteme informaţionale vor fi implementate cu un sprijin financiar oferit de Uniunea Europeană care se ridică la un milion de euro.

Sistemul de tranzit al Republicii Moldova urmează să fie interconectat cu sistemul informaţional al ţărilor din Uniunea Europeană dar şi alte state ale lumii, membre ale Convenţiei privind regimul de tranzit comun. Totodată, ghişeul unic al autorităţilor vamale urmează să contribuie la uşurarea operaţiunilor vămale.  

Directorii companiilor de transport spun că aşteptau de mult sa se produca aceasta reforma si in Republica Moldova. 
 
Pentru implimentarea noului sistem de tranzit, vameşii basarabeni au primit asistenţă din partea unor experţi lituanieni. Totodată, mai mulţi experţi din Italia au oferit asistenţă în procesul de pregătire pentru implementarea Ghişeului Unic.
 
Cele două siseme informaţionale, ghişeul unic şi noul sistem de tranzit, vor fi implementate de Serviciul Vamal sub forma unor proiecte pilot, la începutul anului 2020.
Similare
RECOMANDĂRI