Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sfatul psihologului. Cum să ne menţinem starea de bine în perioada carantinei

Şcolile şi grădiniţele sunt închise, universităţile şi-au suspendat cursurile, iar accesul în parcuri este interzis. Ni se spune insistent să stăm în casă. Pentru mulţi dintre noi, această perioada de izolare la domiciliu poate fi destul de greu de suportat. Cum să ne menţinem starea de bine, ne explică psihologul Cezara Dilevschi.

Criza prin care trece omenirea nu e uşoară, dar putem învăţa să privim şi oportunităţile. Izolarea e temporară. Aşa că, psihologii vă îndeamnă să nu rataţi momentul de a vă redescoperi la alt nivel şi din alta perspectivă.

„Cu adevărat, sunt oameni mai vulnerabili şi vor resimţi această izolare mult mai mult. Dar totodată vreau să zic că orice pandemie, epidemie are un început şi un sfârşit. Ca în toată perioada asta să ne simţim bine este foarte important să ne ocupă cu ceva mâinele şi gândurile cu ce bun, funcţional, util. Asta poate fi orice. Întorceţi-vă la hobby-urile pe care nu le-aţi mai făcut de mult, făceţi-vă ordine în dulapuri, lucruri, aveţi grijă de flori, de copii”, a spus psihologul Cezara Dilevschi.

Zilnic, urmărim ştiri despre creşterea numărului de infectaţi cu COVID-19 şi despre moartea a mii de oameni din întreaga lume. Acest lucru nu are cum să nu ne afecteze mental. În acest sens, specialiştii recomandă să nu vă uitaţi non-stop la astfel de ştiri, pentru că pot alimenta anxietatea sau frica.

„Ceea ce mai recomand este să se minizeze acest flux informaţional sau contaminarea psihologică. Fiindcă îmi dau seama că foarte multă lume acum încearcă să caute tot felul de informaţii şi nu prea pot face difernţa fake news-uri”, a precizat Cezara Dvileschi.

Când emoţia este mare şi îţi vine greu să o gestionezi trebuie să te autoreglezi. Pentru a reuşi, apelează la Respiraţia Controlată.

„E foarte uşor de fapt când tragem inspiro pe nas şi umflăm burta ca mingea. Deci facem un inspiro pe nas şi burtas e umflă înaite, diafragma stă pe loc şi când expirăm, expirăm încept pe gură. Faceţi câte 10, 15 ori la o priză, adică la un exerciţiu. Şi o să vedeţi că o să vă aducă o stare de bine şi o stare de calm”, a mneţionat psihologul.

În cazul în care simţiţi că nu mai rezistaţi presiunii psihologice, timp de mai multe zile, atunci apelaţi telefonic un medic sau un psiholog.

 
Similare
RECOMANDĂRI