Siegfried Mureşan: Vrem includerea R. Moldova în legislaţia europeană privind eliminarea taxei de roaming
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan: Vrem includerea R. Moldova în legislaţia europeană privind eliminarea taxei de roaming

Partidul Naţional Liberal şi candidaţii acestei formaţiuni la alegerile europarlamentare au un program specific şi concret pentru Republica Moldova, care va fi lansat în aceste două săptămâni. Printre măsurille/obiectivele acestui program este propunerea în Parlamentul European de oferi R. Moldova o perspectivă europeană, de  a-i acorda un „tratament” diferit ţării noastre în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi de a modifica legislaţia europeană pentru e elimina taxele de roaming pentru basarabeni.

Declaraţiile au fost făcute de către europarlamentarul Siegfried Mureşan, care candidează pentru încă un mandat în Parlamentul European.

Potrivit acestuia, programul PNL conţine câteva puncte concrete:

1.    „Imediat după alegerile parlamentare, vom merge în Parlamentul European şi vom cere acordarea unei perspective europene RM. În 2014,  Preşedintele Comisiei Europene a spus că nu va exista nicio extindere a UE în următorii 5 ani. Ştim cu toţii că RM nu era pregătită să adere în 2014-2019, dar aceste „NU” a descurajat.

2.    Vom milita în PE pentru o tratare diferită a ţărilor din Parteneriatul Estic, în funcţie de angajamentele lor pentru calea europeană.  În Parteneriatul Estic sunt 6 state: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina şi R. Moldova. Regimuri politice diferite, niveluri diferite de aspiraţii în  legătura cu UE. Nooi ne dorim că ţări ca R. Moldova dacă doreşte să fie cât mai apropiată de Europa, să poată fi indiferent de ce se întâmplă în Azerbaidjan sau Armenia”, spune Siegfried Mureşan.

Una dintre aceste „tratamente” diferite de care ar putea beneficia R. Moldova este „includerea Republicii Moldova în legislaţia europeană privind eliminarea taxei de roaming”.

„În momentul de faţă există legislaţie europeană prin care se spune că roamingul, în ţările membre ale UE trebuie să fie eliminat şi el a fost eliminat.

Adică dacă merge cetăţean român cu telefon mobil, cu număr din România, în Spania şi mă sună cineva sau sun acasă – atunci nu plătesc nimic. Dacă vin în RM cu telefonul din România plătesc foarte mult pe roaming, şi basarabenii când pleacă la Iaşi cu telefonul din R. Moldova, apelurile sunt scumpe, traficul de date la fel. Trebuie o a doua cartelă, un al doilea telefon, sau să opreşti traficul de date, nu poţi nici măcar să trimiţi o fotografie acasă.

Şi acest lucru este nefiresc, de aceea dorim modificarea legislaţiei europene, în aşa fel încât dacă este semnat un Acord de Asociere, cum îl are R. Moldova, să poată beneficia de apeluri gratuite atunci când basarabenii merg în România sau în orice ţară europeană să poată telefona gratuit”, spune europarlamentarul.

TVR MOLDOVA aminteşte că cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot îşi vor alege, în perioada 23-26 mai, reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce aceştia dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale căruia liste electorale este înscris.

Pentru a îşi exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil.

Pentru alegerile europarlamentare, Ambasada României în Republica Moldova a realizat secţiunea ”Alegeri Europarlamentare”, care conţine un ghid cu informaţii referitoare la persoanele care au drept de vot, actele în baza cărora se poate vota în străinătate şi procedura de vot.

Secţiunea este disponibilă la adresa https://chisinau.mae.ro/local-news/1747.

Similare
RECOMANDĂRI