Singura rundă de negocieri în formatul "5+2" din acest an ar putea avea loc în octombrie la Bratislava
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Singura rundă de negocieri în formatul "5+2" din acest an ar putea avea loc în octombrie la Bratislava

Singura rundă de negocieri în formatul "5+2" din acest an ar putea avea loc în octombrie la Bratislava. Acest subiect a fost discutat la întrevederile desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău şi Tiraspol de reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a menţionat că reuniunea care va avea loc la Bratislava va participa şi Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajcak.

Frattini a menţionat la Chişinău şi Tiraspol că "în viitorul apropiat este necesar să fie reluate întrevederile reprezentanţilor părţilor în probleme politice în formatul "1+1".

Reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri au avut un şir de întrevederi cu reprezentanţii guvernului de la Chişinău şi ai administraţiei separatiste transnistrene. Din delegaţia "3+2", condusă de Franco Frattini, au mai făcut parte ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Moldova, Vladimir Boiceko, asistentul adjunct al Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, George Kent, şi şeful Departamentului relaţii bilaterale cu ţările Parteneriatului Estic ale Serviciului European de Acţiune Externă, Richard Tibbels.

În documentele aprobate anterior se menţiona că rundele de negocieri trebuie să aibă loc o dată la două luni, dar nu mai puţin de cinci reuniuni pe an. Un astfel de regulament a fost aprobat în special după reluarea negocierilor în 2011. Cu toate acestea, după doi ani, rundele de negocieri au început să se desfăşoare tot mai rar - de 1-2 ori pe an. Aşa a fost în 2017 şi 2018, în ciuda progreselor înregistrate şi semnării mai multor documente importante. În 2018, Franco Frattini a declarat că "nu are niciun rost să fie desfăşurate întâlniri de dragul întâlnirilor, iar rundele de negocieri trebuie să aibă loc numai atunci când vor fi atinse acorduri preliminare privind soluţionarea anumitor probleme.
Similare
RECOMANDĂRI