SIS: Gruparea de hakeri pro-ruşi „KILLNET” a atacat site-urile instituţiilor publice din R.Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SIS: Gruparea de hakeri pro-ruşi „KILLNET” a atacat site-urile instituţiilor publice din R.Moldova

Gruparea pro-rusă KILLNET ar fi atacat noaptea trecută mai multe site-uri ale instituţiilor publice, anunţă Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

În data de 01.05.2022, începând cu aproximativ ora 2:00, o serie de pagini web aparţinând autorităţilor publice au fost supuse atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Acestea au drept scop ţintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor şi cauzând indisponibilizarea paginilor web.

Atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente şi reţele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate şi înrolarea acestora în reţelele botnet.

„Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism şi se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra ţărilor considerate de ei drept susţinători ai Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare şi asupra altor pagini web ale unor autorităţi din ţări din UE şi asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităţilor publice din Romania”, precizează Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova.

La momentul de faţă, autorităţile responsabile, întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale şi pentru a minimiza impactul acestora. Menţionăm că atacurile respective nu au un impact direct asupra funcţionării resurselor sau sistemelor informaţionale guvernamentale, se mai menţionează în comunicat.

Similare
RECOMANDĂRI