Sistemul mixt va fi anulat! Parlamentul a aprobat în prima lectură mai multe modificări la legislaţia electorală
Sursa foto:rlive.md Vizualizari:

Sistemul mixt va fi anulat! Parlamentul a aprobat în prima lectură mai multe modificări la legislaţia electorală

Republica Moldova va reveni la sistemul proporţional de vot. Un proiect în acest sens a fost votat acum câteva minute de către Parlament. Proiectul prevede şi o serie de modificări ce ţin de legislaţia electorală.

Timp de 10 zile, deputaţii au dreptul să depună amendamente, care vor fi ulterior dezbătute de către Comisia Juridică înainte ca proiectul să fie votat şi în a doua lectură.

Proiectul vine să modifice Codul electoral, Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament, Legea nr. 294-XVI din 21 decembrie 2007 privind partidele politice şi Codul contravenţional.

Una dintre principalele modificări este anularea sistemului electoral mixt, dar şi excluderea prevederii conform cărora cetăţenilor le-a fost interzis să voteze cu acte de identitate expirate.

„Necesitatea anulării sistemului electoral mixt survine în contextul în care acesta a fost adoptat contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi a partenerilor de dezvoltare ale Republicii Moldova - Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii”, notează autorii proiectului în nota informativă a acestuia.

Astfel, conform noilor modificări, cetăţenii vor putea vota cu paşapoartele expirate, dar care conţin IDNP.

„Alegătorii vor putea vota ori cu buletinul de identitate valabil, ori cu paşaportul, fie acesta şi expirat, cu condiţia ca acesta să aibă IDNP, pentru ca persoana să poată fi găsită în sistemul electronic şi pentru a preveni votarea multiplă”, a explicat Sergiu Litvinenco.

De altfel, se va reveni la „ziua tăcerii”,  ceea ce presupune interzicerea agitaţiei electorale cu o zi înainte de alegeri şi în ziua alegerilor.

Pentru lectura a doua Lilian Carp a propus şi includerea unei prevederi care să oblige dezinstalarea panourilor, afişelor şi bilboardurilor electorale până în ziua alegerilor. Tot Lilian Carp a propus şi majorarea sancţiunilor pentru coruperea alegătorilor.

Deputaţii modifică câteva articole din Codul electoral ce ţine de acordarea cetăţenilor care domiciliază peste hotarele ţării a dreptului de a vota timp de două zile, atât în ziua de duminică, cât şi în ziua de sâmbătă.

„Or, anume pentru această categorie de cetăţeni este necesară extinderea perioadei de exercitare a dreptului la vot, dat fiind faptul că ei, spre deosebire de cetăţenii care domiciliază în ţară, trebuie să parcurgă o distanţă cu mult mai mare până la cea mai apropiată secţie de votare”, se scrie în proiect.

Mai mult, potrivit proiectului, Comisia Electorală Centrală va decide numărul şi localizarea secţiilor de votare din străinătate, şi nu Guvernul şi Ministerul Afacerilor, cum este în prezent. MAIE se va implica doar în procedurile ce ţin de obţinerea acordului autorităţilor competente ale ţării respective.

O altă prevedere ţine de interdicţia pentru angajaţii instituţiilor de stat să finanţeze partide sau campanii electorale cu sume de bani ce depăşesc 10 % din venitul acestor funcţionari.

Proiectul propune, de asemenea, să existe o interdicţie de finanţare a partidelor din partea companiilor care au avut sau urmează să aibă, timp de 3 ani, contracte cu statul (achiziţii publice sau din fonduri europene).
 
De menţionat că proiectul urmează să fie votat în a doua lectură, într-o altă şedinţă a Parlamentului, după ce vor fi analizate toate amendamentele propuse de deputaţi.
Similare
RECOMANDĂRI