Situaţia tensionantă dintre Chişinău şi Tiraspol, discutată de reprezentantul special al OSCE şi ministrul de Reintegrare de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Situaţia tensionantă dintre Chişinău şi Tiraspol, discutată de reprezentantul special al OSCE şi ministrul de Reintegrare de la Chişinău

Situaţia tensionantă din ultimele zile dintre Chişinău şi Tiraspol a fost principalul subiect abordat de reprezentantul special al OSCE şi ministrul de Reintegrare de la Chişinău. Asta în condiţiile în care cele două părţi şi-au impus, reciproc, restricţii de trafic.

Alexandru Flenchea a discutat ieri cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting despre procesul de reglementare transnistreană. 

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a spus că, în timpul discuţiei, s-au abordat patru priorităţi pentru anul 2020. Una dintre acestea este libera circulaţie, în contextul în care, recent, Chişinăul a introdus interdicţia de traversare a frontierei de stat pentru automobilele din zona separatistă ce nu au plăcuţe de înmatriculare neutre. 

Mecanismul prin care şoferii din regiunea transnistreană pot să-şi reînmatriculeze autoturismele cu numere neutre a fost introdus în 2018. De atunci, doar 3% din numărul estimat de maşini din stânga Nistrului au fost dotate cu astfel de plăcuţe. Autorităţile de la Chişinău mai spun că, prin acest regim de testare, s-a dorit şi sensibilizarea celor de peste Nistru. De altfel, oficialii de la OSCE salută procedura.

Un alt subiect abordat a fost respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Jurnaliştii au întrebat şi de soarta bărbatului ce ar fi fost răpit de separatişti. Este vorba despre Alexandru Rjavitin, care a fost ridicat din propria casă pe 19 decembrie 2019. Bărbatul s-ar afla acum în izolatorul de detenţie de la Tiraspol. El nu primeşte asistenţă din partea autorităţilor legitime de la Chişinău şi nici de la OSCE.

Reprezentantul special al OSCE se află la Chişinău în perioada 21-23 ianuarie. Thomas Mayr-Harting are programate întâlniri cu preşedintele Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi şi cu ambasadorii rezidenţi ai mediatorilor şi observatorilor în formatul "5+2".

Astăzi va merge la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselsky şi cu reprezentantul politic Vitaly Ignatiev.
Similare
RECOMANDĂRI