Societatea civilă, îngrijorată de atacurile lansate de deputatul Ţîrdea
Vizualizari:

Societatea civilă, îngrijorată de atacurile lansate de deputatul Ţîrdea

Societatea civilă, reprezentată de către Platforma Naţională a Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, precum şi alte organizaţii, îşi manifestă îngrijorarea faţă de atacurile fără precedent la adresa organizaţiilor nonguvernamentale, partenerilor de dezvoltare şi democraţiei, lansate de către deputatul Bogdan Ţîrdea.

Într-o declaraţie emisă, se menţionează că „acest atac constă în discreditarea, pe bază de falsuri şi acuzaţii defăimătoare, a societăţii civile în ansamblul ei, dintre care ţinta predilectă au fost organizaţiile care lucrează cu precădere în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiţiei, al combaterii corupţiei, al libertăţii presei, al reformelor pro-europene, al reformelor în domeniul social şi medical”, transmite IPN.

ONG-urile menţionează că deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a declanşat la 21 octombrie cel mai dur, complex şi asumat atac frontal lansat de un politician moldovean la adresa Constituţiei, la adresa drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor ţării şi la adresa modernizării statului nostru după modelul european. Potrivit semnatarilor Declaraţiei, atacul deputatului socialist copiază tehnicile de dezinformare şi de discreditare a adversarului, specifice regimurilor totalitare, înainte de a acţiona pentru eliminarea lui.

„Dincolo de cifrele şi informaţiile false vehiculate despre ONG-urile atacate pentru susţinerea tezelor sale şi, deşi pretinde că a făcut un studiu cu privire la societatea civilă din Republica Moldova, deputatul Bogdan Ţîrdea nu a făcut nicio referire la aşa-zisele „fundaţii de caritate” ale politicienilor care se implică în campaniile electorale ale acestora. Chiar şi soţia preşedintelui Igor Dodon are o astfel de fundaţie şi este greu de crezut că o cercetare ştiinţifică serioasă putea să o ignore”, se menţionează în declaraţie.

Organizaţiile precizează că lansarea aşa-zisei cărţi printr-o conferinţă de presă în plină campanie electorală, cu puţine zile înainte de alegerile prezidenţiale, joacă şi rolul unei diversiuni, pentru a distrage atenţia publică de la recentele investigaţii apărute în mass-media despre preşedintele Igor Dodon şi pentru a atrage societatea civilă în lupta politică, în pofida voinţei ei.

„Noi, semnatarii acestei alerte publice, atragem atenţia întregii societăţi din Republica Moldova şi partenerilor externi ai ţării noastre că atacul deputatului Bogdan Ţîrdea nu este doar un simplu exerciţiu oratoric de inspiraţie totalitară, ci este un atac la adresa Constituţiei Republicii Moldova, a cadrului legal din Moldova, a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor moldoveni”, se spune în declaraţie.

Potrivit semnatarilor, organizaţiile societăţii civile primesc finanţare externă pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului câtă vreme aceste domenii sunt insuficient funcţionale în Republica Moldova. Odată ce Republica Moldova va fi o democraţie funcţională, donatorii externi îşi vor reduce finanţarea pentru aceste domenii, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state care au făcut tranziţia de la totalitarism la democraţie. Deci, politicienii care se opun democratizării Republicii Moldova sunt cei care transmit donatorilor că este nevoie să continue să sprijine procesul şi societatea civilă.

Aceştia mai menţionează că societatea civilă este o condiţie necesară a unei democraţii, oriunde în lume. Dacă cetăţenii nu pot să se constituie în asociaţii şi să lupte pentru temele care îi preocupă, atunci în acea ţară nu există democraţie. „Banii atraşi de societatea civilă de la donatori au compensat de fapt goluri de finanţare pe care bugetul public atât de redus al Republicii Moldova nu ar fi putut să le acopere, permiţând ţării noastre să aibă acces la expertiză, servicii, proiecte, care altfel nu ar fi fost posibile. În plus, ONG-urile au direcţionat o parte din aceşti bani veniţi de la finanţatori către bugetul de stat, plătind taxe, şi au creat locuri de muncă”.

ONG-urile semnatare solicită Parlamentului, Guvernului, preşedintelui Igor Dodon, PSRM şi altor politicieni să se distanţeze şi să se dezică de manipulările lansate de deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea şi să nu le încurajeze sau să le preia. De asemenea, îi solicită clasei politice să oprească atacurile şi defăimările împotriva societăţii civile. „Nu ONG-urile ţin Republica Moldova în sărăcie şi sub-dezvoltare, ci tocmai cei care se opun democratizării, reformei justiţiei, luptei cu corupţia, respectării drepturilor şi libertăţilor individuale”.

Semnatarii declaraţiei sunt toate organizaţiile membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, 92 la număr. Alte organizaţii semnatare sunt Amnesty International Moldova, Asociaţia Reporterilor de Investigaţie şi Securitate Editorială „RISE Moldova”, AO „Media Alternativa”, Institutul de istorie orală din Moldova, Mold-Street.com, Ambasada Drepturilor Omului şi Moldova.org.
Similare
RECOMANDĂRI