Solidaritate europeană cu România: Italia a donat 3.200 de doze de anticorpi monoclonali, oferind “o şansă la recuperare” pentru mii de pacienţi infectaţi cu COVID-19
Vizualizari:

Solidaritate europeană cu România: Italia a donat 3.200 de doze de anticorpi monoclonali, oferind “o şansă la recuperare” pentru mii de pacienţi infectaţi cu COVID-19

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a adus marţi, din Milano, Italia, circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19, a anuţat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. În paralel, România va mai primi alte 250 de concentratoare de oxigen din partea Olandei şi Poloniei şi prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, iar autorităţile de la Bucureşti au solicitat şi sprijinul ţărilor NATO pentru astfel de dispozitive şi medicamente.

“Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2”, arată sursa citată. Anul trecut, România s-a numărat printre primele ţări din UE care au trimis o echipă formată din 11 medici şi 6 asistenţi medicali în cea mai afectată regiune italiană, Lombardia.

Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Zborul a fost efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea s-a executat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. 

Guvernul României a mulţumit Italiei pentru acest ajutor, subliniind că “România a obţinut astăzi o şansă la recuperare pentru câteva mii de pacienţi care ar putea dezvolta forme severe din cauza COVID, dar şi o gură de oxigen pentru sistemul medical”.

Similare
RECOMANDĂRI