Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sondaj: Poliţiştii, medicii, deputaţii şi judecătorii sunt cei mai corupţi

Un sondaj realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing "CBS-Research" arată că poliţiştii, medicii, deputaţii şi judecătorii sunt, în opinia cetăţenilor, printre cei mai corupţi. Principala cauză ar fi salariile mici şi pedepsele prea blânde pentru cei prinşi că iau mită. Potrivit studiului, volumul mitei, în 2019, a ajuns la 516 milioane de lei, cu 100 de milioane mai mult faţă de acum doi ani.

La întrebarea "Care este ce cea mai coruptă instituţie?" cei mai mulţi oameni, adică 36 la sută, au spus - Poliţia. 31 la sută dintre respondenţi spun că cel mai des le-au cerut bani medicii. Pe locul trei, se situează angajaţii Parlamentului cu 29 la sută, urmat de instanţele de judecată cu 26 la sută şi Guvern cu 23 la sută. În top se mai află vameşii, procurorii şi profesorii. Chiar dacă spun că există corupţie, 8 din 10 cetăţeni nu au raportat cazurile autorităţilor.

CARE ESTE CE CEA MAI CORUPTĂ INSTITUŢIE?

Poliţia: 36%
Instituţiile medicale: 31%
Parlamentul: 29%
Instanţele de judecată: 26 %
Guvernul: 23%

sursa: md.undp.org

VASILE CANTARJI, manager de proiect "CBS-Research" : „Unul din 3 respondenţi consideră că este ok să plătească un medic ca să obţină o îngrijire mai bună, 15 la sută – ca să plătească un poliţist ca să închidă ochii la anumite încălcări. Alte forme - 8, 10,13 la sută, deci suntem departe de punctul în care putem spune că societatea este pronunţat netolerantă faţă de corupţie”.

Studiul sociologic arătă că 70 la sută dintre cetăţenii consideră că fenomenul corupţiei în Republica Moldova este o problemă foarte gravă.

La întrebarea "Care sunt cauzele principale ale corupţiei?", 57 la sută au răspuns că persoanele corupte nu sunt pedepsite, 48 la sută consideră că sancţiunile sunt prea blânde pentru cei care iau mită, alţi 46 la sută sunt de părere că averea agonisită din corupţie nu este confiscată.

CARE SUNT PRINCIPALELE CAUZE ALE CORUPŢIEI?

Persoanele corupte nu sunt pedepsite: 57%
Pedepse prea blânde: 48%
Averea agonisită din corupţie nu este confiscată: 46 %

sursa: md.undp.org

ALLA SKVORŢOVA, specialist programe, PNUD Moldova : „Sperăm că rezultatele studiului vor fi analizate atent de autorităţile responsabile şi vor fi luate în consideraţie la elaborarea şi implementarea politicilor anticorupţie.”

În acelaşi timp, a crescut nivelul de intoleranţă a populaţiei faţă de corupţie. Astfel, aproximativ 62 la sută dintre cetăţeni şi 83 la sută dintre agenţii economici consideră inacceptabile situaţiile de corupţie şi declară că nu acceptă să dea mită, indiferent de situaţie. Studiul privind evaluarea impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie pentru anii 2017-2020, a fost realizat în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2019, pe un eşantion de 1120 de oameni. Marja de eroare este de trei la sută.
Similare
RECOMANDĂRI