Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Specialiştii avertizează. Al doilea val de infectări cu noul coronavirus din Republica Moldova va coincide cu debutul gripei sezoniere

Al doilea val de infectări cu noul coronavirus din Republica Moldova va coincide cu debutul gripei sezoniere de la începutul lunii octombrie. Specialiştii avertizează că simptomele virusului SarS Cov2 şi cele ale gripei sezoniere sunt practic identice. Urmează o perioadă extrem de dificilă, peste care vom trece doar dacă ne vom proteja şi vom respecta toate normele sanitare.

Medicii au înregistrat o creştere a numărului de cazuri de infectări din cauza ignorării normelor de protecţie, atât de către autorităţi cât şi de către populaţie. Specialiştii estimează un al doilea val al pandemiei peste doar câteva săptămâni.

„Probabil că creşterea aceasta este datorită unor TAIE unor relaxări atţt la nivel de administraţie cat şi la nivel de populaţie fiindcă noi suntem martori oculari vedem trăim in aceasta urbă ne deplasăm prin chisinau si vedem ceea ce se întâmplă. Al doilea val va fi  sfârşitul lui octombrie începutul lui noiembrie începând cu sezonul gripal”, a spus ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, şef Secţie Autoritatea Naţională de Sănătate Publică.

Anul trecut, primele cazuri de viroze au apărut la mijlocul lunii octombrie şi au continuat până în luna mai. Republica Moldova dispune de un sistem naţional de monitorizare şi control al gripei şi a altor maladii transmisibile. Autoreităţile susţin că sistemul va permite diferenţierea unei gripe simple de infecţia  COVID 19.

„Am înregistrat in republica Moldova 358 de cazuri de gripa sezonieră au circula virusul gripal AH1N1, AH3N2 şi virusul gripal de tip B-. Am avut şi 246 de mii 250 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acut. Noi avem deja calculate prognozele dacă vom avea in gripă. Cifrele medii la 100 de mii de populaţie la 13 cazuri”, a precizat ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, şef Secţie Autoritatea Naţională de Sănătate Publică.

Cei mai vulnerabili la gripele sezoniere sunt copii şi persoanele cu maladii cronice. Fără test, este foarte dificil, chiar si pentru medici, să-şi dea seama dacă este vorba despre o simplă răceala sau despre o infecţie cu noul coronavirus. Unica diferenţă ca simptom va fi prezenţa sau absenţa gustului şi mirosului.

„Caracteristică pentru gripa sezonieră acută sau pentru sars cov 3 părinţii necesită si sunt informaţi copii să fie reţinuţi la domiciliu  să facă o chemare la medicul de familie medicul de familie va înregistra cazul dat şi va prescrie tratamentul necesar”, a spus ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ.

Diferenţa este în profilaxie. În cazul gripei sezoniere există vaccine iar Ministerul Sănătăţii a procurat deja un lot de peste 200 de mii de doze.

„Acest vaccin practic nu are complicaţii în ultimii 10 ani nu am înregistrat nicio complicaţie la utilizarea acestui vaccin antigripal. Medicii de familie deja cunosc cui ii va fi administrat acest vaccin”, a spus ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, şef Secţie Autoritatea Naţională de Sănătate Publică.

Deşi este o situaţie nouă pentru toate sistemele medicale din lume, ANSP dă asigurări că spitalele vor face faţă ambelor maladii concomitent.

„Sistemul medical este pregătit dacă va fi nevoie va fi suplinit cu medicamente cu alte necesităţi care va fi pregătit fiindcă noi am lucrat eu o să repet cifra din anul trecut 247 de mii de infecţii respiratorii acute s-a isprăvit undeva la 3 mii si ceva de gripa sezonieră, s-a isprăvit de aceea si acum sistemul se va isprăvi”, a declarat ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, şef Secţie Autoritatea Naţională de Sănătate Publică.

Cea mai bună metodă de a evita îmbolnăvirea este profilaxia. Medicii ne recomandă un mod de viaţă sănătos, alimentaţie corectă, exerciţii fizice, dezinfectarea încăperilor şi adresarea la medic încă de la primele simptome de boală. Este strict interzis auto-tratamentu
Similare
RECOMANDĂRI