Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STAI ACASĂ! Juriştii încearcă să-şi adapteze modul de lucru la condiţii de casă

Unele profesii, cum ar fi cea de jurist, nu par potrivite pentru munca de acasă, în condiţiile în care autorităţile ne îndeamnă să lucrăm de la domiciliu pentru a evita răpândirea virusului COVID-19. Fiind mereu în contact cu oameni şi prezenţi, în fiecare zi, la şedinţe de judecată, pare greu de crezut că juriştii se pot descurca lucrând izolaţi de acasă. În cele ce urmează, însă, vă veţi convinge de contrariu.

CORINA GAMURARI, reporter TVR MOLDOVA: „Dacă până nu demult Iurie păşea pragul Judecătoriilor şi Curţii de Apel Chişinău de câteva ori pe zi, acum în aceste instituţii accesul este limitat din cauza pandemei de Coronavirus”.
 
 IURIE GAMURARI, jurist: „Deci dacă activitatea unui jurist constă în faptul că trebuie zilnic să se prezinte în instanţa de judecată, odată cu instituirea stării de urgenţă acest lucru nu mai este posibil, însă nu este o piedică pentru a ne continua munca chiar şi de acasă”.
 
A limitat orice contact social şi vorbeşte doar la telefon, iar toate documentele care trebuiau depuse personal în instanţa de judecată, sunt trimise acum online.

 IURIE GAMURARI, jurist: „Încerc să fac lucrul de acasă ca şi cum aş face-o de la birou, aşa că mi-am luat cu mine tot ceea de ce am nevoie, adică dosarele, anexele acestora, pentru ca să-mi pot face o apărare, şi a pregăti toate actele procesuale, ca, ulterior, să le pot transmite prin intermediul poştei electronice în instanţă”.
 
Chiar dacă munca de acasă necesită mai mult efort şi maximă concentrare, să rămâi la domiciliu e un gest de responsabilitate socială, pe care ar trebui să-l urmeze toţi cei care au această posibilitate. Mai ales că doar aşa ne putem proteja de Coronavirus şi putem evita răspândirea acestuia.
 
IURIE GAMURARI, jurist: „Sigur că mi-ar fi mult mai uşor să lucrez de la birou, deorece am toată baza legislativă, pe care nu o am acasă, acum ca să găsesc o lege durează mai mult timp. Dacă la birou pregăteam dosarul în două-trei ore, acum îmi ia o zi întreagă. Însă nu e o problemă, deoarece sunt un cetăţean responsabil, îmi pasă de mine şi de familia mea, pentru asta am ales să stau acasă, să lucrez de acasă, de aceea vă îndemn şi pe dvs: staţi acasă şi lucraţi de acasă!”
 
Potrivit unei dispoziţii emise de Judecătoria Chişinău, a fost instituit un regim special de desfăşurare a şedinţelor de judecată. Astfel, vor fi examinate doar cauzele care nu necesită prezenţa la proces a părţilor, iar celelalte şedinţe de judecată au fost amânate, cu excepţia cauzelor urgente.
Similare
RECOMANDĂRI