Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Starea de urgenţă, în atenţia Curţii Constituţionale

Articolul din Codul Administrativ care limitează competenţele instanţelor de a efectua controlul proporţionalităţii măsurilor dispuse de autorităţile publice a fost declarat neconstituţional. Verdictul a fost dat de magistraţii Curţii Constituţionale, ca răspuns la sesizările depuse de deputaţii grupului Pro Moldova şi PPDA.

Autorii sesizărilor s-au plans Înaltei Instanţe de măsurile abuzive luate în urma deciziilor Comisiei pentru situaţii excepţionale. În special, de amenzile exagerate aplicate cetăţenilor şi agenţilor economici.

„Foarte multe amenzi au fost aplicate selectiv, cei care trebuiau sancţionaţi, nu au fost sancţionaţi, au fost aplicate amenzi foarte dure şi nu doar faţă de persoane fizice, au fost aplicate amenzi pentru agenţi economici, în consecinţă mulţi agenţi economici au fost nevoiţi să/şi sisteze activitatea”, a spus SERGIU SÎRBU, deputat Pro Moldova.

În plus, autorii sesizării au calificat drept ilegale restricţiile impuse de Comisia naţională pentru sănătate publică după expirarea stării de urgenţă.

„După 15 mai iar au apărut decizii ale CSE, care în pofida faptului că starea de urgenţă a fost ridicată şi nu mai pot fi aplicate normele legii privind starea de urgenţă, iar restricţiile au continuat”, a precizat SERGIU SÎRBU.

Astfel, potrivit magistraţilor Curţii, prevederile legii privind starea de urgenţă, de asediu sau de război nu pot fi aplicate şi după ridicarea acestor stări.

„Curtea a observat că autorităţile responsbaile de gestionarea stării de urgenţă îşi pot realiza atribuţiile prevăzute de lege doar pe durată declarării stării de urgenţă, de asediu sau de război, prin urmare competenţele stabilite de dispoziile contestate sunt limitate în timp”, a spus DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional un articol din Codul Administrativ şi a recomandat instanţelor de judecată să stabilească dacă măsurile impuse sunt exagerate sau abuzive, atunci când examineză contestaţiile sancţiunilor.

„În cazul contestării măsurilor adoptate de către autorităţile responsabile de gestionarea stării de urgenţă instanţele judecătoreşti vor trebui să examineze inclusiv dacă măsura dispusă de autoritatea publică este proporţională cu situaţia care a determinat-o”, a precizat DOMNICA MANOLE,

Deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive şi nu pot fi supuse niciunei căi de atac.
Similare
RECOMANDĂRI