Suport pentru modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova oferit de UE. Igor Grosu: „Avem un obiectiv comun – să aducem sistemul financiar la un nivel adecvat de dezvoltare”
Sursa foto:Facebook Vizualizari:

Suport pentru modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova oferit de UE. Igor Grosu: „Avem un obiectiv comun – să aducem sistemul financiar la un nivel adecvat de dezvoltare”

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului Twinning finanţat de Uniunea Europeană. Acesta vizează consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în format hibrid cu participarea oficialilor responsabili de proiect din R. Moldova şi a partenerilor străini.

Igor Grosu a remarcat importanţa proiectului finanţat de UE şi a trecut în revistă impactul pozitiv al acestuia asupra sectorului financiar.

“Banca Naţională şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare vor beneficia de expertiza şi susţinerea a trei bănci centrale din Uniunea Europeană. Expertiza Lituaniei, Olandei şi, desigur, a României, vor fi conjugate pentru a ne ajuta să avansăm în sistemul nostru financiar. Am făcut deja unele progrese în legislaţie şi în reglementare, însă mai sunt foarte multe de făcut. Mai avem multe de făcut pentru a îndeplini toate cerinţele unui sistem financiar sigur, protejat şi dezvoltat, pentru a proteja consumatorii de servicii financiare de abuzuri, pentru a aduce ordine pe pieţele reglementate, pentru a preveni supraîndatorarea populaţiei. Dar noi le vom face pe toate – una câte una”, a declarat speakerul.

În context, Preşedintele Legislativului a menţionat că succesul unui sistem financiar sigur, stabil, dezvoltat şi transparent, este absolut indispensabil, astfel mizează pe sprijinul constant a partenerilor în realizarea obiectelor trasate. 

“Avem un obiectiv comun – să ne asigurăm că furturile din trecut nu se repetă şi să aducem sistemul nostru financiar la un nivel adecvat de dezvoltare ca acesta să servească intereselor şi necesităţilor cetăţenilor şi antreprenorilor. Vă asigur că acum în Republica Moldova există voinţă politică pentru reformele necesare, în beneficiul cetăţenilor şi a antreprenorilor”, a menţionat Igor Grosu.

La eveniment au participat Octavian Armaşu, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, lider de proiect din partea ţării noastre; Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Vitalie Lemne, precum şi  Ambasadorul UE la Chişinău, Jānis Mažeiks. De asemenea, un cuvânt de salut au transmis Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu; Preşedintele Băncii Centrale a Regatului Ţărilor de Jos, Klaas Knot; Preşedintele Consiliului Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Šimkus.

Proiectul Twinning urmează a fi implementat în următorii doi ani şi are drept scop modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova, consolidarea BNM şi CNPF, prin alinierea la reglementările UE şi la standardele internaţionale.

Proiectul a fost elaborat, urmare a unei cooperări cu instituţii partenere din UE: Banca Naţională a României, în calitate de partener senior al proiectului, Băncile Centrale ale Regatului Ţărilor de Jos (De Nederlandsche Bank) şi Lituaniei (Lietuvos bankas), în calitate de parteneri juniori, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.   

Similare
RECOMANDĂRI