Sute de mii de ţigări, alcool etilic şi substanţe toxice de origine străină, găsite de echipele mobile ale Serviciului Vamal
Sursa foto:customs.gov.md Vizualizari:

Sute de mii de ţigări, alcool etilic şi substanţe toxice de origine străină, găsite de echipele mobile ale Serviciului Vamal

Tentativele de trafic ilicit cu mărfuri în vremea epidemiei de coronavirus nu au contenit, iar contrabandiştii devin din ce în ce mai inventivi. Alcool etilic ascuns într-un rezervor separat de sub podeaua unui autoturism, sute de mii de ţigarete depozitate într-un garaj şi substanţe toxice de origine străină sunt doar câteva tentative de contrabandă dejucate de echipele mobile ale Serviciului Vamal.

Primul caz a fost înregistrat pe traseul R-13 Floreşti-Bălţi, unde a fost stopat un conaţional, în vârstă de 37 de ani, la volanul automobilului de model „Dodge Grand Caravan”. În urma controlului efectuat, funcţionarii vamali au depistat sub torpedo un furtun cu robinet din care curgea un lichid incolor cu miros specific de alcool.

În cadrul cercetărilor, s-a stabilit că podeaua autoturismului a fost modificată, astfel încât să fie posibilă transportarea diferitor lichide într-un loc special amenajat. Din acesta, au fost extrase, prin intermediul robinetului improvizat, 240 de litri de alcool etilic. Alcool a fost depistat şi în salonul autoturismului, fiind ridicate butelii din plastic în volum total de 110 litri, pentru care şoferul nu a putut prezenta niciun act de provenienţă.

În cel de-al doilea caz, în baza unor informaţii deţinute, ofiţerii echipelor mobile au descins cu verificări la un garaj din raionul Orhei, care aparţine unui moldovean în vârstă de 54 de ani. Ca urmare a controlului, au fost ridicate 350 000 ţigarete ”Ritm”, cu timbre de acciz ale Republicii Moldova şi fără acte de provenienţă. Fiind audiat pe marginea cazului, bărbatul a declarat că ţigările nu-i aparţin şi că i-ar fi fost transmise spre păstrare de către o altă persoană.

În alte două cazuri, angajaţii echipelor mobile au depistat sute de kilograme de substanţe toxice, unul dintre autoturisme fiind stopat chiar pe malul râului Nistru.

Potrivit informaţiilor preliminare, substanţele restricţionate sunt de origine străină şi au fost introduse clandestin în ţara noastră prin eludarea controlului vamal. Conducătorii auto nu au putut prezenta niciun act de provenienţă sau vreo autorizaţie, care le-ar fi permis importul de asemenea produse. Pentru contrabandă cu substanţe toxice, bărbaţii sunt cercetaţi penal şi riscă până la 10 ani de închisoare.

În acest context, Serviciul Vamal face apel către cetăţeni să respecte legislaţia vamală. Orice tentativă de fraudare va fi sancţionată în conformitate cu prevederile legale.

Similare
RECOMANDĂRI