The Economist: R. Moldova şi-a continuat în 2018 declinul în indexul democraţiei
Sursa foto:The Economist Vizualizari:

The Economist: R. Moldova şi-a continuat în 2018 declinul în indexul democraţiei

Republica Moldova şi-a continuat şi în 2018 căderea la capitolul democraţie, ajungând la cel mai jos nivel, cu un punctaj de 5,85 din 10. Este vorba despre datele din Indexul democraţiei pentru anul 2018, publicat de The Economist.

Pentru acest top sunt analizate 167 de ţări, în baza a 60 de indicatori din cinci domenii: pluralism şi proces electoral, funcţionarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată şi drepturile omului.
 
Astfel, ţara noastră se alfă la categoria statelor cu un „regim hibrid” pentru al doilea an consecutiv, după ce din 2008 până în 2006 până în 2016 a făcut parte din clubul ”democraţiilor defecte”.Studiul The Economist este mai strict decât altele în domeniu şi a ajuns la o concluzie tristă: doar 4,5% din populaţia lumii trăieşte în „democraţii depline”. Însă, per total, scorul democraţiei la nivel global a rămas stabil în 2018, pentru prima dată în ultimii trei ani.

42 de naţiuni din lume au trecut printr-un declin al democraţiei în 2018, comparativ cu 89 în 2017. 48 de ţări şi-au consolidat, în schimb, cultura democrată.

Pe primul loc în topul democraţiilor se află Norvegia, urmată de Islanda şi Suedia. Top 5 este completat de Noua Zeelandă şi Danemarca.
La polul opus găsim Coreea de Nord. Îi urmează Siria, Congo, Republica Central Africană şi Ciad.
 
Similare
RECOMANDĂRI