Tiraspolul a instalat ilegal un post vamal mobil pe traseul dintre satele Roghi şi Molovata Nouă
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Tiraspolul a instalat ilegal un post vamal mobil pe traseul dintre satele Roghi şi Molovata Nouă

Separatiştii de la Tiraspol au instalat ilegal un alt post vamal mobil. Subiectul a fost discutat la şedinţa Comisiei Unificate de Control de ieri, care a avut loc la Tiraspol, însă părţile nu au ajuns la un numitor comun.

Delegaţiile Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse au insistat pe includerea în agendă a subiectului privind verificarea şi analiza situaţiei în Zona de Securitate în urma extinderii unilaterale de către Tiraspol a „competenţelor” trupelor sale de aşa-numiţi „grăniceri”. Reprezentanţii Misiunii OSCE şi ai Ucrainei în Comisie au salutat propunerea. Totuşi, subiectul nu a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei, din cauza opunerii părţii transnistrene.

În cadrul examinării raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 15-21 ianuarie curent, s-a constatat că acesta nu reflectă date despre instalarea ilegală de către Tiraspol a unui post vamal mobil la 20 ianuarie pe traseul dintre satele Roghi şi Molovata Nouă. Delegaţia Republicii Moldova califică aceste acţiuni drept încălcare a Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 şi impediment în libera circulaţie a cetăţenilor şi a bunurilor.

După discuţii lungi şi dure, părţile nu au atins consensul pe problema dată, motiv pentru care examinarea subiectului a fost amânată şi va fi continuată la şedinţa din săptămâna ce urmează.

Similare
RECOMANDĂRI