Tiraspolul a instalat un nou post ilegal în Zona de Securitate
Vizualizari:

Tiraspolul a instalat un nou post ilegal în Zona de Securitate

Membrii Comisiei Unificate de Control au revenit astăzi la Bender pentru a examina, în conformitate cu mandatul atribuit, problemele actuale privind situaţia în Zona de Securitate.  Una dintre acestea este instalarea, de către Tiraspol, la 30 noiembrie curent, a unui nou post mobil ilegal la intrarea în Dubăsari chiar în adiacentul postului nr.8 (stâng) al Forţelor Mixte de Pacificare.

Solicitarea regulamentară a şefului militar superior din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit de a îndrepta la faţa locului grupul de observatori militari pentru documentarea încălcării comise a fost respinsă. Astfel, încălcarea nu a fost reflectată în raportul săptămânal privind situaţia în Zona de Securitate. Prin consecinţă, acesta nu a fost semnat de către partea moldovenească şi reprezentantul Ucrainei, iar subiectul privind apariţia noului post ilegal a fost adus în atenţia Comisiei Unificate de Control.

Biroul pentru Reintegrare aminteşte că deja de 9 săptămâni, lucrările Comisiei Unificate de Control sunt blocate prin refuzul părţii transnistrene de a accepta pe agenda oficială a discuţiilor subiectele legate de prezenţa posturilor ilegale şi cazurile de răpire a cetăţenilor de către aşa-numitul „mgb” din regiune.

Între timp, structurile transnistrene continuă să sfideze actele de bază ale operaţiunii de pacificare care interzic împiedicarea liberei circulaţii şi introducerea formaţiunilor care nu fac parte din contingentul Forţelor Mixte de Pacificare, consolidând infrastructura posturilor de control pe care încearcă să le prezinte drept „sanitare”.
 

Dezbaterile aprinse care au urmat nu au contribuit la aprobarea ordinii de zi, motiv pentru care şedinţa din nou a fost amânată.

Similare
RECOMANDĂRI