Tiraspolul a reinstalat la Pohrebea un post de grăniceri, care a fost scos în 2012
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tiraspolul a reinstalat la Pohrebea un post de grăniceri, care a fost scos în 2012

Tiraspolul a decis unilateral să instaleze un post de grăniceri transnistreni în perimetrul localităţii Pohrebea. În trecut, acolo activa un astfel de post, însă acesta a fost scos în februarue 2012, în urma eforturilor delegaţiei Republicii Moldova.

Subiectul a fost discutat la şedinţa din 23 mai, a Comisiei Unificate de Control (CUC), în cadrul căreia delegaţia Republicii Moldova a semnalat câteva încălcări grave comise de către pretinsele formaţiuni armate transnistrene în Zona de Securitate contrar protocoalelor existente şi a celor convenite între conducătorii delegaţiilor.

Partea transnistreană invocă faptul că scoaterea postului de grpniceri din 2012 s-a efectuat în contextul unor reforme de transferare a competenţelor suplimentare către pretinsele trupe de grăniceri ale a.n. „mgb”, însă delegaţia R. Moldova spune că acţiunile descrise contravin flagrant actelor în vigoare.

Deşi atît delegaţia transnistreană, cât şi cea a Federaţiei Ruse au admis că subiectul trebuie discutat, la şedinţa curentă acestea au refuzat includerea problemei în ordinea de zi. Astfel, chestiunea dată urmează a fi propusă repetat spre examinare de către delegaţia Republicii Moldova la şedinţele următoare.

Un alt caz semnalat de încălcare a regimului Zonei de Securitate se referă la constatarea prezenţei tehnicii militare şi a reprezentanţilor diverselor formaţiuni militare în cadrul forumului „Tiras-2019” organizat pe teritoriul taberei „Dnestrovskie zori” în perioada 16-18 mai curent, în loc. Mereneşti, suburbie a or. Bender (localitate cu regim sporit de securitate).

Chiar dacă mass-media din regiunea transnistreană a mediatizat amplu evenimentul organizat de către a.n. „minister al apărării”, inclusiv „orăşelul militar” amenajat, expoziţia de armament etc., delegaţia Tiraspolului nu a prezentat în Comisie informaţii relevante, inclusiv nu a înştiinţat în prealabil despre intenţiile de a realiza o asemenea activitate.

Subiectul a fost abordat de către membrii delegaţiei Republicii Moldova şi în cadrul şedinţei grupului de lucru din 14 mai curent în sediul OSCE din Bender. Prin urmare, delegaţia transnistreană s-a obligat să prezinte în cadrul următoarei şedinţe informaţia cu privire la incidentul în cauză.

Similare
RECOMANDĂRI