Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Toate cadrele medicale din Republica Moldova vor fi testate pentru depistarea noului coronavirus

Toate cadrele medicale din Republica Moldova vor fi testate pentru depistarea noului coronavirus, anunţă premierul Ion Chicu. În acest sens, statul va încheia contracte cu mai multe clinici particulare. Iniţial, testele vor fi făcute raioanele Ştefan Vodă şi Soroca, unde se înregistrează mai mult de jumatăte din numărul total de infectări în rândul personalului medical din Republica Moldova.

„Alarmantă este statistica privind infectarea personalului medical din aceste două raioane. Deci persoanlul medical din Ştefan Vodă şi Soroca ponderea în numărul total este de 55 % pe ţară. Mai nou, ieri, la Glodeni am avut o instituţie medicală 11 specialişti în domeniul medicinii infectaţi. (MUSCĂ) Bineînţeles vom face testarea totală a medicilor, în primul rând din aceste raioane şi treptat vom face la toate instituţiile. În acest sens, statul va încheia un contract cu laboratoarele private”, a spus Ion Chicu.
 
Premierul a mai declarat că Republica Moldova ar putea trece la practica europeană de a nu interna în spitale bolnavii cu forme uşoare ale bolii produse de noul coronavirus.
 
„În Europa, formele uşoare nu se intrenează în spital, de aceea o să purcedem şi noi la această metodă. Clar că sunt mai multe criterii de apreciere nu doar forma uşoară este criteriul de neinternare, mai sunt şi altele. De exemplu, prezenţa unor boli cronice deja este un factor de risc, ceea ce înseamnă că chiar dacă manifestă o formă uşoară va fi internat”, a precizat premierul.
 
Ion Chicu a mai anunţat că la Sala Polivalentă din Chişinău ar putea fi deschis un nou centru de triere a persoanelor suspecte de infectarea cu COVID-19. Menţionăm că şi centrul Moldexpo a fost transformat în spital improvizat, cu o capacitate de până la 700 de locuri.
 
Similare
RECOMANDĂRI