Transnistria cere comunităţii internaţionale să o recunoască. La Moscova a avut loc un eveniment despre „agresiunea militară a R. Moldova”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transnistria cere comunităţii internaţionale să o recunoască. La Moscova a avut loc un eveniment despre „agresiunea militară a R. Moldova”

La Moscova a fost organizată o masă rotundă cu tema "Iminenţa pedepsei pentru crimele împotriva poporului Transnistriei în perioada agresiunii militare a Moldovei în anii 1990-1992", unde mai mulţi reprezentanţi ai zonelor separatiste controlate de ruşi au îndemnat "comunitatea internaţională să recunoască cât mai curând Transnistria".

Despre aceasta se menţionează într-o rezoluţie a forumului, care a avut loc la aşa zisul sediul al "Reprezentanţei oficiale a RMN în Federaţia Rusă" care nu a fost recunoscut de autorităţile de la Chişinău, cu participarea unei delegaţii a aşa zisului MAE al Transnistriei, a reprezentanţilor Rusiei, Nagorno-Karabahului şi Osetiei de Sud controlate de Rusia. 

În opinia lor, "dobândirea de către Transnistria a statutului de subiect juridic internaţional este o condiţie indispensabilă şi principala garanţie pentru apărarea drepturilor şi intereselor a jumătate de milion de locuitori ai republicii".

Preşedintele Academiei Slave Internaţionale de Ştiinţe, Serghei Baburin, a remarcat că Transnistria "a format un sistem juridic de stat deplin, care corespunde criteriilor de bază ale democraţiei şi principiului separării puterilor", chiar dacă Transnistria a fost de nenumărate ori condamnată la CEDO pentru deciziile luate de instanţele de accolo.

Documentul adoptat notează că "deţinerea de către Transnistria a unui set întreg de baze politico-juridice ale independenţei, calea aleasă de popor pentru crearea statului propriu, precum şi incapacitatea cronică a Moldovei, chiar şi după aproape trei decenii, de a-şi regândi greşelile şi de a-şi asuma răspunderea pentru crimele împotriva poporului Transnistriei - toate acestea confirmă că singura cale posibilă este recunoaşterea internaţională".
Similare
RECOMANDĂRI