Transportatorii protestează: Cursele regulate de călători, sistate pentru o zi
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Transportatorii protestează: Cursele regulate de călători, sistate pentru o zi

Persoanele care şi-au planificat pentru astăzi, 23 februarie, o călătorie cu microbuzul sau autobuzul riscă să nu ajungă la destinaţie. Potrivit Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, nu vor ieşi la linie autobuzele şi microbuzele din R. Moldova, inclusiv o parte din transportul privat din municipiul Chişinău. Unităţile de transport nu vor circula deloc pe parcursul zilei de marţi, iar miercuri, vor reveni la programul obişnuit. Transportatorii spun că nu au ajuns la un consens cu autorităţile. Asta chiar dacă temporar, a fost suspendată decizia de a intezice îmbarcarea unui număr de pasageri care depăşeşte 50 la sută din capacitatea mijloacelor de transport.

Şefii a şapte companii private de transport de călători din Chişinău au anunţat că se vor alăturat acţiunilor de protest a Asociaţiei Patronatelor Operatorilor de Transport Auto (APOTA) şi nu vor scoate unităţile de transport pe traseu. Este vorba despre 27 de rute de microbuz, în special, nr. 103, 106, 108, 113, 121, 173, 185. Proprietarii microbuzelor motivează faptul că, în condiţiile stabilite de Comisia de sănătate publică, pur şi simplu nu au capacitatea financiară de a deservi rutele, deoarece la tarifele actuale, transportul devine nerentabil.

Transportatorii susţin că dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu autorităţile, vor urma noi acţiuni de protest.

Transportatorii au anunţat protestul de marţi după ce, pe 15 februarie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar şi rutier în trafic municipal, raional şi interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Dacă până la 28 februarie operatorii de transport vor demonstra că respectă măsurile epidemiologice în trafic, CNESP spune că va aproba decizia de a reveni la regimul anterior de activitate a transportatorilor (limitarea numărului de persoane în transportul feroviar şi rutier în trafic raional şi interraional - proporţional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport, iar pentru transportul rutier în trafic local şi municipal – în limita a 60% din capacitatea de îmbarcare), iar dacă nu, se va reveni la restricţiile anunţate.
Similare
RECOMANDĂRI