Transportul public ar putea fi principalul focar de infecţie cu COVID-19, ADEPT
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Transportul public ar putea fi principalul focar de infecţie cu COVID-19, ADEPT

Deputatul din opoziţia parlamentară, Petru Frunze, susţine că transportul de pasageri este cea mai periculoasă sursă de infecţie cu noul tip de coronavirus. Şi „dacă organele de drept ar desfăşura o investigaţie în zilele de lucru, dimineaţa şi seara, a curselor de călători care deservesc localităţi mari din raza de 50 km de Chişinău şi Bălţi, vor stabili unităţi de transport arhipline care prezintă un focar de infecţie”. Într-o notă analitică, elaborată de Asociaţia pentru Democraţie Participativă, se menţionează că soluţia propusă de deputat este să fie deschise curse suplimentare, care ar diminua considerabil riscul contaminării.

Potrivit IPN, Petru Frunze a solicitat Procuraturii Generale să „cerceteze inacţiunea persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii Drumurilor în vederea neîndeplinirii soluţiilor privind liberalizarea domeniului transportului de pasageri”.

În nota analitică se menţionează că, de fapt, mai există o problemă. Din 10 mai, cu cinci zile înaintea scoaterii stării de urgenţă, Ministerul Afacerilor Interne a încetat să mai publice date despre activitatea sa de prevenire a răspândirii COVID-19. Aceasta chiar dacă pentru perioada 16 mai-30 iunie a fost instituită starea de urgenţă în sănătate publică, iar situaţia epidemiologică s-a agravat.

Informaţii despre activitatea colaboratorilor de poliţie în combaterea infecţiei COVID-19 există doar pentru perioada 20 martie-9 mai. Începând cu ziua de 10 mai astfel de informaţii nu mai sunt făcute publice. Doar pentru perioada respectivă există şi informaţii privind verificarea respectării restricţiilor în transportul public.

Nota analitică a fost realizată cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI