Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transportul rutier internaţional are undă verde de a circula. Majoritatea ţărilor europene însă nu şi-au ridicate restricţiile de circulaţie

Teoretic, transportul rutier internaţional are undă verde de a circula însă mai că la nimeni nu le arde acum de călătorii, decât cei care au o strictă necesitate. Sunt şi puţini dispuşi să se aventureze undeva pentru că riscă să intre în izolare în ţara de destinaţie. Şi unde mai pui că practic nimeni nu ne primeşte. Majoritatea ţărilor europene nu şi-au ridicate restricţiile de circulaţie, în special, pentru cetăţenii statelor non-UE. În Occident transportul internaţional are o altă hartă, iar transportatorii sunt nevoiţi să treacă prin mai multe filtre.

După mai bine de două luni de aşteptare, Iulia Leancă a reuşit să ajungă, în sfârşit, din Spania la Chişinău. Urma să vină cu avionul, însă planurile i-au fost date de mai multe ori peste cap. 

"Venim de la Spania încercăm să venim de pe 18 martie am avut bilet tur retur. Am venit în decembrie în Spania în odihnă si am avut bilet pe 18 înapoi ni s-a anulat, am mai procurat odată pe 28 aprilie oricum l-au anulat şi acum pe 17 mai am mai avut un bilet pe care iarăşi l-au anulat şi deja am căutat un autocar", a spus ea.

Iar şoferii de curse lungi mărturisesc: pandemia a schimbat mult traseele cu care erau atât de obişnuiţi în Europa. Fiecare ţară are acum propriile reguli. Dacă până acum nu erau hotare, mai nou, la intrarea şi ieşirea din fiecare stat UE sunt nişte posturi de siguranţă sanitară. 

ALEXANDRU, şofer de curse lungi: "La fiecare frontieră s-au mai pus nişte posturi adăugătoare. Controlau temperatura la şofer, dacă era nevoie în anumite cazuri se uitau şi în buletin. Dar ce ţine de maşini mici, personale la fiecare post le întreabu unde se fac şi ce fac. Trebuiau să aibă talon special. În Austria şi Ungaria am văzut că acolo în afară de asta cereau şi întrebau de unde vii, unde te duci, care e situaţia, eu veneam de la Italia şi m-au întrebat. Eu spun şi voiau să mă bage în carantină pe 2 săptămâni. De exemplu, am fost în Italia la fiecare întreprindere acum se controlează la intrare temperatura se dă echipament protecţie gratuit, îţi dadeau şi ochelari, mănuşi, mască gratuit îţi dădeau".
 
Aşadar, nici companiile de transport nu se grăbesc prea mult să-şi reia activitatea. Solicitări de plecare sunt puţine, chiar dacă sunt destul de mulţi care vor să revină din străinătate. 

GHENADIE SAJIN, reprezentant companie transport: "Preconizăm de pe data de 1 iunie să ne reluăm activitatea, la moment nu aveam atât de mulţi solicitanţi dat fiind faptul că lumea încă nu este pregătită să plece peste hotare cred că probabil frica este de vină în cazul dat. Cei care vor să revină sunt cu mult mai mulţi".

Între timp, cursele aeriene din Republica Moldova rămân şi acestea suspendate pentru o perioadă nedeminată. Autorităţile anunţă că vor fi organizate doar curse charter. Pentru perioada 29 mai – 16 iunie vor fi operate 19 curse avia din Londra, Moscova, Dublin, Paris, Tel Aviv, Verona şi Parma. 
 
Similare
RECOMANDĂRI