Trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, marcate la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, marcate la Chişinău

Căderea Zidului berlinez la 9 noiembrie 1989, eveniment care a dus la reunificarea Germaniei, a însemnat schimbarea regimului politic, democraţie, stat de drept şi libertate. Valorile pentru care s-a luptat acum 30 de ani sunt necesare şi astăzi. Sunt teze exprimate la o conferinţă dedicată evenimentului.

Ullrich Kinne, şef adjunct al Ambasadei Republicii Germania în Republica Moldova, a spus că data de 9 noiembrie este semnificativă pentru istoria Germaniei. Pe 9 noiembrie 1918 a apărut prima republică germană. La 9 noiembrie 1938 a fost declanşat pogromul împotriva evreilor din Germania. Au fost incendiate biserici şi magazine evreieşti şi au fost ucişi aproape 100 de evrei. Alţi peste 25 de mii au fost trimişi în lagăre de concentrare, ceea ce mai târziu s-a transformat în ceea ce numim astăzi Holocaust. Iar 9 noiembrie 1989 a simbolizat şi încheierea războiului rece, deoarece a urmat libertate pentru poporul german.

Corina Gîrla, director al Centrului Cultural German Akzente, a menţionat, cu referire la căderea Zidului Berlinului, că „atunci când un popor îşi doreşte schimbarea, este posibil acest lucru şi fără acordul sau aportul politicienilor”. „Căderea zidului a fost un gest al poporului, iar politicienii s-au conformat dorinţei poporului”.

Igor Caşu, istoric şi profesor la USM, a spus că „prăbuşirea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 a însemnat începutul unei epoci post război rece şi a încununat acel an al schimbărilor, 1989, când în o parte bună a ţărilor est-europene a avut loc schimbarea regimului politic”.
 
Zidul Berlinului, construit în perioada postbelică, a constituit o barieră între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană. Conceput de administraţia liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, zidul a fost ridicat pentru a stopa plecarea forţei de muncă şi pierderile economice, transmite IPN.

Similare
RECOMANDĂRI