Trei laboratoare regionale ale ANSP, dotate cu echipamente auxiliare şi consumabile, oferite de Elveţia
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Trei laboratoare regionale ale ANSP, dotate cu echipamente auxiliare şi consumabile, oferite de Elveţia

Elveţia continuă să susţină Republica Moldova în situaţia de criză epidemiologică provocată de noul tip de coronavirus, SARS-Cov-2. Cele trei laboratoare regionale ale Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălţi, Chişinău şi Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare, consumabile pentru continuarea şi extinderea activităţilor de diagnostic a cazurilor de COVID-19, din sursele proiectului „Viaţă Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanţat de Biroul de cooperare al Elveţiei şi realizat de Institutul Elveţiei Tropical şi de Sănătate Publică.

Pentru efectuarea examenelor de control şi diagnostic a infecţiei cu SARS-Cov-2 (COVID-19) au fost donate: 6 mini centrifugi pentru 24 de tuburi şi 2 pentru procesarea reacţiei de polimerizare în lanţ, 6 vortexuri pentru agitarea probelor în procesul de izolare a acizilor nucleici ARN, 6 termoblocuri pentru incubarea a 24 de probe şi agitarea lor simultană, kituri de calibrare a echipamentelor de amplificare şi tulpini de referinţă pentru asigurarea calităţii investigaţiilor pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, seturi de consumabile pentru procesarea reacţiei de polimerizare în lanţ, 20 de genţi frigorifice pentru asigurarea condiţiilor de transportare a probelor pentru analize. 

Achiziţia pentru fortificarea laboratoarelor ANSP a fost în sumă de 46 mii franci elveţieni ori 840 mii lei moldoveneşti şi a fost donată în loturi pe parcursul lunii august 2020.

„Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale este recunoscător pentru donaţiile pe care le-a făcut Elveţia, în special pentru fortificarea capacităţii de laborator. În timpul pandemiei de COVID-19, cel mai important lucru s-a dovedit a fi solidaritatea între ţări şi acest gest din partea Elveţiei demonstrează încă odată prietenia Elveţiei faţă de Republica Moldova”, Constantin Rîmiş, secretar de stat în domeniul de sănătate publică, MSMPS.

Pentru sistemul de sănătate, donaţia din partea Elveţiei este un suport care asigură fluxul continuu al etapelor diagnosticului de laborator şi de fortificare a capacităţilor tehnice a serviciului ANSP, inclusiv în regiunile de nord şi sud ale republicii. Echipamentele sunt mai performante, au o eficienţă mai înaltă şi sunt mai ergonomice. În acelaşi timp, consumabilele sunt compatibile cu echipamentul existent, ceea ce uşurează munca laboranţilor prin efectuarea unui număr mai mare de probe simultan.

Potrivit specialiştilor ANSP, echipamentele auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe până la 800 de probe zilnic în laboratorului central din Chişinău şi câte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălţi şi Cahul.

„Noile echipamente vor creşte capacitatea de diagnostic de laborator, anume la etapa de izolare a acizilor nucleici, ceea ce ne permite să scurtăm perioada de testare. Vorbesc despre centrifugele care au o putere mult mai înaltă de centrifugare, vortexurile pentru agitarea mixurilor în cadrul etapei de extrage a acizilor nucleici şi acele centrifugi care erau lipsă în laborator”, Ala Halacu, şefa Direcţiei diagnostic de laborator în sănătate publică, ANSP.

„Proiectului „Viaţă Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanţat de Biroul de cooperare al Elveţiei îşi concertează activităţile pe pacienţii cu boli cronice care cel mai mult sunt afectaţi în timpul pandemiei de COVID-19. În perioada pandemiei, proiectul şi-a ajustat intervenţiile şi a răspuns prompt la solicitarea sistemului naţional de sănătate. Astfel, încât la solicitarea ANSP, am procurat un lot de echipamente auxiliare şi consumabile pentru a asigura funcţionalitatea activităţii laboratoarelor ANSP”, Ala Curteanu, lidera proiectului.    

Elveţia este printre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI