Trimiterile poştale vor fi vămuite mai rapid, dar şi mai sigur
Sursa foto:Serviciul Vamal Vizualizari:

Trimiterile poştale vor fi vămuite mai rapid, dar şi mai sigur

Operaţiunile de vămuire a bunurilor livrate prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale vor fi mai sigure, dar şi mai rapide. Serviciul Vamal a elaborat mecanismul de declarare prealabilă a coletelor livrate prin poşta rapidă.

Principiul de funcţionare a noii proceduri de declarare a fost prezentat în cadrul unei şedinţe convocate de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Potrivit instrucţiunii elaborate, noul mecanism va funcţiona în baza schimburilor de informaţii dintre organul vamal şi operatorii poştali. Acest lucru va permite profilarea potenţialelor riscuri de fraudare şi emiterea unei decizii până să ajungă coletul la oficiul poştal de destinaţie. În rezultat, noua procedură de control va diminua riscurile de fraudare, va simplifica formalităţile de vămuire, iar acordarea liberului de vamă se va realiza într-un timp mai scurt.

Aplicarea respectivei proceduri de control reprezintă o etapă premergătoare implementării unui modul specializat, ce ar urma să fie integrat în noua versiune a softului aplicativ ”Asycuda World”. Noul sistem, prevăzut pentru procesarea prealabilă a trimiterilor poştale internaţionale, va fi implementat cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

În intervenţiile sale, Directorul Vămii a solicitat să fie asigurată o funcţionare ireproşabilă a mecanismului implementat, iar subdiviziunile implicate să dea dovadă de vigilenţă şi eficienţă. ”Este îmbucurător faptul că am avansat atât de mult în aplicarea acestui concept de vămuire a trimiterilor poştale internaţionale. Acum, avem sarcina de a asigura şi eficienţa măsurilor preconizate, astfel încât să sporim nivelul de securitate în cadrul acestui tip de operaţiuni, concomitent cu accelerarea procesului de vămuire.”, a subliniat Vitalie Vrabie.

Similare
RECOMANDĂRI