Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trist dar adevărat! În loc să meargă la spital, o femeie a mers să protesteze la Ministerul Sănătăţii

Are dureri insuportabile, nu mai poate mânca şi nici dormi. În loc să meargă la spital, o femeie ce are nevoie urgent de un transplant hepatic a mers să protesteze la Ministerul Sănătăţii. Intervenţia chirurgicală poate fi făcută doar la Minsk, Belarus, şi costă 125 de mii de dolari, bani pe care femeia nu îi are. Reprezentanţii ministerului spun că, din păcate, nu-i pot oferi decât o mică parte din această sumă.

Doar cu ajutorul soţului, Iulia Iaţco a reuşit să ajungă la Ministerul Sănătăţii. Din cauza durerilor acute, femeia s-a aşezat pe scările instituţiei.

Reprezentanţii ministerului au invitat-o la discuţii, însă în scurt timp a fost chemată o ambulanţă. Iulia se simţea din ce în ce mai rău şi avea nevoie de asistenţă medicală. După ce a fost examinată de doctori, femeia a continuat dialogul cu funcţionarii ministerului. Aceştia i-au promis că luni se va întruni o comisie ce va face o evaluare a cazului şi va decide ce sumă poate fi alocată pentru tratament.

15 la sută din cei 125 de mii de dolari ar putea fi primiţi post-operatoriu, după ce Iulia va deconta cheltuielile de tratament. Spitalul din Belarus condiţionează efectuarea intervenţiei chirurgicale cu plata în avans.

Bugetul total alocat în acest an pentru trament peste hotare este de 5 milioane de lei. 41 de pacienţi au beneficiat de astfel alocaţii. În Republica Moldova, cheltuielile de tratament peste hotare nu sunt acoperite de poliţa de asigurare medicală.
Similare
RECOMANDĂRI