Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turul Uniunii Europene: Cunoaşte Cehia, inima vechii Europe

Astăzi continuăm turul Uniunii Europene, cu Republica Cehă, mai cunoscută ca şi inima vechii Europe. În unele zone, timpul s-a oprit în loc şi mai domneşte şi acum atmosfera medievală de altă dată. Totodată, statul e unul prosper şi are o puternică economie naţională. Prezentarea Cehiei o face astăzi Svetlana Gore.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: 

„Bun găsit. Astăzi vă propunem să continuăm turul nostru european virtual în Republica Cehă. Statul are o istorie zbuciumată. La 28 octombrie 1918 s-a constituit statul independent cehoslovac, sub denumirea oficială de Republica Cehoslovacă. Regimul comunist instaurat după cel de-al doilea război mondial s-a prăbuşit la sfârşitul anului 1989, prin mişcarea populară cunoscută sub numele de "Revoluţia de Catifea". Astfel că, la 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a divizat în Republica Cehă şi Slovacia. De atunci, Cehia a luat-o rapid pe drumului prosperităţii. În 1999 aderă la NATO, iar cinci ani mai târziu, la 1 mai 2004 devine membră a Uniunii Europene. Ulterior, în 2007 aderă şi la Spaţiul Schengen. Moneda oficială este coroana cehă, însă statului se pregăteşte să adopte moneda euro.

REPUBLICA CEHĂ

• Capitala: Praga
• Limba oficială: cehă
• Stat membru al UE de la: 1 mai 2004
• Moneda: coroana cehă (CZK). Cehia se pregăteşte să adopte moneda euro
• Spaţiul Schengen: Stat membru al spaţiului Schengen de la 21 decembrie 2007

Anual, Republica Cehă beneficiază din bugetul UE de peste 4 miliarde de euro în timp ce contribuţia statului la bugetul comunitar este de aproape 1,8 miliarde de euro.

REPUBLICA CEHĂ

• Cheltuielile din bugetul UE în Cehia: 4,123 miliarde EUR (echivalentul a 2,10 % din economia Cehiei)
• Contribuţia totală la bugetul UE: 1,720 miliarde EUR (echivalentul a 0,88 % din economia Cehiei)

Peste tot în lume Cehia este cunoscută ca şi inima vechii Europe, astfel că este una dintre cele mai vizitate ţări din Europa Centrală. Republica Cehă numără 111 cetăţi antice şi castele. Nici un alt oraş nu a păstrat atât de mult din farmecul Marelui Secol şi nu redă atât de bine atmosfera vechii europe precum Praga. Oraşul nu a fost distrus de război, astfel că e un adevărat rai pentru iubitorii de arhitectură medievală. Străduţele vechi, Podul Carol, Hradcany şi sutele de taverne tradiţionale cehe unde se serveşte mâncare autentică şi bere locală atrag an de an tot mai mulţi turişti. De fapt, aproape fiecare oraş ceh este un veritabil muzeu în aer liber. Impresionează, în special, oraşelele mici, cu acoperişuri roşii din ţiglă şi grădini verzi, cu turnuri, castele şi palate medievale. Atât despre Cehia. Vom continua periplu prin Uniunea Europeană şi mâine în Telejurnal vă prezint ţara soră, Slovacia. Toate bune”.
Similare
RECOMANDĂRI