Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ucraina şi-a reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova în procesul reglementării conflictului transnistrean

Ucraina şi-a reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova în procesul reglementării conflictului transnistrean. Astăzi, la Kiev, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Oleg Ţulea, s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Cei doi oficiali au semnat un plan de consultări bilaterale interministeriale pentru anii 2021–2022.

Printre subiectele cheie discutate astăzi la Kiev au fost securitatea regională şi necesitatea sprijinului reciproc pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi Republicii Moldova, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale.

„Am reconfirmat susţinerea fermă de către Republica Moldova a integrităţii suveranităţii şi independenţei teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internaţional totodată am exprimat recunoştinţă în sprijinul acordat Republici Moldova de către Ucraina în contextul identificării unei soluţii durabile în procesul de reglementare transnistreană”, a spus OLEG ŢULEA, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

„Ucraina, în continuare, va susţine toate iniţiativele Republicii Moldova care ţin de reglementarea transnistreană. Partenerii şi prietenii noştri de la Chişinău pot să se bazeze pe Ucraina”, a spus DMYTRO KULEBA, ministrul de Externe al Ucrainei.

Tot astăzi a fost semnat un plan de consultări bilaterale interministeriale pentru anii 2021–2022, necesar aprofundării relaţiilor economice bilaterale dar şi pentru suportul reciproc în procesul de integrare europeană.

„Sunt foarte bucuros că am reuşit să ne înţelegem cu Oleg privind reînnoirea, aş spune că reanimăm reuniunile şi consultările destinate rezolvării acelor probleme care sunt în relaţiile noastre, ce ţin de pachetul de discuţii despre hidrocentrala de pe Nistru, drumul Odesa-Reni. Toate acesta vor fi subiectul discuţiilor noastre la nivel de experţi în timpul apropiat”, a precizat DMYTRO KULEBA, ministrul de Externe al Ucrainei.

„Acest document stipulează foarte clar că contactele din toate palierele ministerului va capăta un caracter sistematic”, a spus OLEG ŢULEA, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Oficialul ucrainean a ţinut să mulţumească Guvernul Republicii Moldova pentru lotul de produse şi echipamente necesare lichidării consecinţelor inundaţiilor din vara acestui an, din Ucraina.

„Vreau să încep această conferinţă cu mulţumiri Republicii Moldova pentru ajutorul umanitar care ne-a fost acordat în depăşirea consecinţelor în urma inundaţiilor din nordul Ucrainei. Noi înţelegem că pe fondul pandemiei de COVID-19 tuturor le este greu, de aceea apreciem în mod deosebit acest sprijin care a venit atât de rapid”, a precizat DMYTRO KULEBA, ministrul de Externe al Ucrainei.

Aceasta este prima vizită de lucru peste hotarele a lui Oleg Ţulea în calitate de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI