UE va aloca 5 milioane de euro pentru a susţine Guvernul în procesul de implementare a Acordului de Asociere.
Vizualizari:

UE va aloca 5 milioane de euro pentru a susţine Guvernul în procesul de implementare a Acordului de Asociere.

La o întâlnire avută cu premierul Ion Chicu, ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a anunţat despre alocarea a 5 milioane de euro pentru a susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele înregistrate în realizarea angajamentelor Republicii Moldova din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, printre care au fost elaborate şi aprobate 25 de acte normative menite să transpună legislaţia europeană.

„Pentru a impulsiona procesul de implementare a condiţionalităţilor aferente asistenţei macrofinanciare din partea UE, Guvernul a definitivat şi aprobat în regim prioritar legea privind achiziţiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor şi al serviciilor poştale, precum şi legea referitoare la constatarea încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului, cu modul de aplicare a sancţiunilor”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Comitetul de Asociere RM - UE desfăşurat pe data de 19 februarie 2020 la Chişinău a constituit o platformă importantă pentru dialog şi confirmarea angajamentului autorităţilor de a progresa în cooperarea cu UE.

Sursa citată menţionează că UE a transmis autorităţilor RM o listă de 8 acţiuni pe termen scurt ca precondiţie pentru reluarea dialogului politic în format deplin şi debursarea tranşei II a Asistenţei Macro-financiare (programul existent).

 A fost înregistrat progres în crearea echipei comune de investigaţie RM-Letonia pe dosarul fraudei bancare. A fost înregistrat un proiect de lege pentru abrogarea Programului Cetăţenie prin investiţii care acum e în proces de avizare. Sunt în proces de realizare acţiuni aferente Strategiei de reformă în sectorul justiţiei şi reformei CSM.

Consiliul Audiovizualului şi Consiliul Concurenţei au fost sesizate să prezinte propuneri referitoare la desfăşurarea evaluării peer-review. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a aprobat proiectul legii cu privire la organizaţiile necomerciale, care urmează să fie dezbătut în şedinţa plenară.

Similare
RECOMANDĂRI