ULTIMA ORĂ. Parlamentul European cere acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

ULTIMA ORĂ. Parlamentul European cere acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

"Votăm astăzi în plenul Parlamentului European o rezoluţie în care solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova", anunţă europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi Republicii Moldova. Din acest motiv, am iniţiat această rezoluţie şi am negociat-o cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European", scrie Siegfried Mureşan, pe reţelele de socializare.

Această rezoluţie este cel mai ambiţios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene.

În textul rezoluţiei europarlamentarii mai cer şi integrarea Republicii Moldova la Piaţa unică a Uniunii Europene. Prin accesul la Piaţa unică, produsele din R. Moldova vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene.

Costurile cu gestionarea crizei refugiaţilor sunt foarte mari pentru Republica Moldova, o ţară afectată deja economic de criza generată de pandemia de COVID-19 precum şi de criza preţurilor la energie declanşată artificial de Gazprom. De aceea, în rezoluţia Parlamentului care va fi votată astăzi, europarlamentarii vor solicita şi creşterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru autorităţile de la Chişinău şi cetăţenii Republicii Moldova.

"Totodată, propunem crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin înfiinţarea acestui grup, am creşte personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic şi administrativ autorităţilor de la Chişinău. Acest sprijin este foarte important mai ales acum, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Rezoluţia este susţinută de marea majoritatea a grupurilor politice din Parlamentul European", conchide europarlamentarul.
Similare
RECOMANDĂRI