Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un bărbat internat în Secţia Covid a Spitalului raional din Soroca şi-a pus capăt vieţii

Un bărbat de 67 de ani, internat în Secţia Covid a Spitalului Raional din Soroca şi-a pus capăt vieţii. Colegii de salon au rămas şocaţi de gestul bărbatului. El era bolnav dar potrivit medicilor, starea de sănătate se îmbunătăţise şi urma să fie externat. Psihologii spun că noul coronavirus afectează sistemul nervos iar o mare parte dintre pacienţi intră în depresie.

Bărbatul a fost internat în urmă cu 10 zile. Potrivit medicilor, el urma să facă testul la coronavirus şi dacă ieşea pozitiv urma să fie externat pentru că se simţea bine. ne. În salon cu el mai erau patru pacienţi, dar nimeni nu a observat când şi-a pus capăt vieţii.

VALERIU BORDIAN, director, Spitalul Raional Soroca: „Dimineaţă a fost vizitat de rude, a primit colete de acasă cu haine de schimb. Cărţi pentru citit, pacienţii din salon nu au observat când s-a întâmplat asta. Nu e clar care a fost motivul şi de ce pacientul anume aşa. În timpul vizitelor nu a fost observate dereglări psihice”.

Psihologii recunosc că la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca a crescut cu 50 la sută numărul pacienţilor in pandemie. Peste 100 de persoane s-au plâns pe afecţiuni ale sistemului nervos.

LILIA GRÎU, psiholog: „Sunt agitaţi, sunt trişti majoritatea timpului, simt oboseală, senzaţii de sufocare, palpitaţii. Dacă e riscul de suicid neapărat se lucrează şi cu membrii de familie”.

Medicii spun că cei care au avut covid-19 nu au doar schimbări de ordin emoţional ci şi neurologic.

ALEXANDRU GRUMEZA, şef Secţie, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie: „Sunt cazuri când există şi afectarea organică când infecţia este răspândită şi la nivelul creerului, aşa numitele cazuri cu meningită sau minigoencifalită atunci şi tratamentul este unul mai solicitant şi mai de durată, dar şi recuperarea este una de mai lungă durată. Şi din păcate sunt stări care lasă şi sechele de lungă durată sau permanente”.

VERONICA CALANCEA, psiholog Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga": „La început este panica ca la orice om normal în orice situaţie, deja în dependenţă de în dependenţă de labilitatea lui emoţională poate intra pe parcurs în stări mai anxioase sau în stări depresive. Este ceva mai nou  şi este necunoscut şi frica e mai mare”.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Datele Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie arată că două treimi din numărul pacienţilor internaţi în Secţiile de Covid intră în depresie. Însă puţini dintre ei cred că au nevoie de consultaţie la psiholog. Potrivit ministerului sănătăţii nu sunt date care ar demonstra câte persoane infectate cu Covid au intrat în depresie şi câte dintre ele s-ar fi sinucis”.

Cetăţenii au păreri împărţiţe despre ajutorul psihologilor.

„Consider că oricine ar trebui să apeleze la acest tip de serviciu, mai ales că sunt unele patologii care pot fi soarte uşor de rezolvat cu ajutorul unui psiholog. Ar fi normal ca să fie un psiholog care să ducă lucrul cu lumea, chiar şi cu lumea din stradă, că mulţi chiar au nevoie de psiholog că nu cred în covid”.

Specialiştii recomandă consilierea psihologică obligatorie, mai ales în spitale covid.

ZINAIDA GRIBINCEA, psiholog: „Este nevoie ca acele persoane care au fost spitalizate sau au urmat tratament în condiţii de domiciliu totuşi să beneficieze de consiliere psihologică pentru că nu este întocmai clar cum apar aceste simtome, ce moment. Dar un lucru este cert aceste persoane prezintă anumite simptome pe care trebuie să le observe cei din jur”.

Specialiştii recomandă tuturor celor care s-au infectat să facă reabilitări post-covid pentru a înlătura sechelele şi a ajuta organismul să îşi revină.
Similare
RECOMANDĂRI