Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un dig de protecţie al albiei râului Durleşti s-a surpat şi stă să cadă

Un dig de protecţie al albiei râului Durleşti s-a surpat şi stă să cadă. Digul a fost construit acum trei ani, dar unele lucrările prevăzute în proiect nu au fost duse până la capăt. Nu a fost amenajată albia râului, şi nici nu a fost construit sistemul de canalizare, care trebuie conectat la cel municipal. E vorba de un proiect în valoare de 16 milioane de lei, finanţat de fondul Ecologic şi Primăria Municipiului Chişinău.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: "Acest zid de consolidare a albiei râului Durleşti a fost construit acum trei ani. Firma de construcţie care a realizat lucrările, spune că el s-a surpat din cauza că nu s-a luat în calcul debitul apelor subterane". 

ANDREI TCACI, reprezentant companie: "În cazul de faţă nu s-a prevăzut apele subterane care vin din casele vecine şi nu a rezistat pamplajul. Probabil că nu s-a luat în consideraţie momentele acestea. Când s-a construit, atunci nu curgeau apele astea, ori că era astupate, ori că nu se foloseau. Din cauza la umezeală a fost prea mare greutatea asupra zidului". 

Oamenii care locuiesc în preajmă cred că problema a apărut din cauza lucrărilor de construcţie concepute greşit.

"Dacă nu-i făcut, cum plasticul să ţină pământul. Aici trebuia beton de turnat de jos în sus, doar beton şi cu armatură.  Plasticul ăsta este străin, trebuiau şi meşterii străini de adus, nu meşterii noştri. Nu-i betonat, ce ăsta-i oţel care-i la armare? Îi făcut din plastic. Păi şi bitonul, e pus, dar numai nu beton. Aici trebuia să fie instalată o conductă de apă, dar ea nu-i. Apa curge de la deal la vale. De asta s-a şi surpat totul aici". 

Pretorul sectorului Buiucani Vadim Brânzaniuc spune că firma de construcţie urmează să-şi asume toate cheltuielile de reparaţie a digului. 

VADIM BRÎNZANIUC,  pretor, sectorul Buiucani: "În primul şi în primul rând, agentul economic. Nici nu se discută alt subiect, deoarece proiectul nu este finalizat în întregime, chiar dacă are deja 5 ani. Proiectul este în perioada de garanţie. Agentul economic urmează să înlăture tot ce este acolo şi să betoneze din nou". 

ANDREI TCACI, reprezentant companie: "Îi mai punem adăugător încă un zid din beton ca să-l consolidăm încă mai tare din cauza apelor acestea. Şi ce veţi face cu apele? O să le redirecţionăm printre zid, ca ele să se ducă direct în râu". 

Problema a ajuns şi în vizorul primarului municipiului Chişinău, Ion Ceban. El a scris pe facebook, că în vara anului trecut, albia râului Durlesti din apropierea centrului Moldexpo a fost curătată. Primarul a precizat însă, că acele lucrări au fost executate fără să fie prevăzute în proiectul, semnat în anul 2016. Ion Ceban a precizat că valoarea totală a proiectului este de 16 milioane de lei, iar pentru realizarea lui s-au cheltuit deja 13 milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI