Un primar din raionul Criuleni riscă să-şi piardă fotoliul, după ce a încheiat contracte cu fiul şi soţul
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un primar din raionul Criuleni riscă să-şi piardă fotoliul, după ce a încheiat contracte cu fiul şi soţul

Primarul comunei Boşcana, raionul Criuleni, ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, încheind cu soţul şi fiul mai multe contracte. Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privinţa alesului, iar dacă acesta va rămâne definitiv, primarul riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică şi mandatul de primar, pentru o perioadă de 3 ani şi să fie inclus şi în Registrul Interdicţiilor al ANI. 

În ianuarie 2016, primarul, aflându-se în exercitarea funcţiei de demnitate publică, ar fi încheiat cu soţul mai multe contracte care vizau folosinţa unui automobil, aflat în proprietatea soţului acesteia, fapt confirmat de materialele din dosar.

Potrivit actului, inspectorul de integritate a constatat că, deşi automobilul era folosit cu titlu gratuit, din contul primăriei au fost utilizate mijloace financiare pentru întreţinerea şi efectuarea reparaţiei acestuia. În acest scop, în perioada 2016-2019 - au fost emise un şir de ordine de plată de către Primărie, a căror valoare estimativă oscilau între 150 lei şi 10 mii lei, sume care au fost cheltuite pentru reparaţia automobilului, procurarea combustibilului, plata asigurărilor şi achitarea taxelor de folosire a drumurilor.

Suplimentar, în aprilie 2016, primarul ar fi admis consumarea unui conflict de interese şi cu fiul ei, cu care ar fi semnat un contract pentru achiziţionarea unor servicii de valoare mică, însă, la scurt timp, primăriţa a reziliat contractul, pe motiv că ar fi înţeles conflictul de interese în care se afla. Totuşi, această acţiune nu scuteşte alesul local de răspundere juridică.

În rezultatul acestor acţiuni, inspectorul de integritate a stabilit că, subiectul vizat – exercitând funcţia de primar, având interes personal rezultat din relaţiile sale cu persoanele apropiate – soţul şi fiul, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, manifestat prin nedeclararea în termenul legal a conflictelor de interese în care s-a aflat, admiţând consumarea acestora prin încheierea/semnarea unor acte administrative şi juridice cu aceştia.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv - inspectorul de integritate va sesiza autoritatea competentă pentru demiterea primarului din funcţie.

Primarul riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică şi mandatul de primar, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi înclus şi în Registrul Interdicţiilor al ANI.

Actul de constatare poate fi contestat în instanţa de contecios administrativ.
Similare
RECOMANDĂRI