Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un sat de români din Ucraina a devenit celebru în toată lumea graţie rochiilor de mireasă

Un sat de români din Ucraina a devenit celebru în toată lumea datorită... rochiilor de mireasă. Vorbim de Voloca, din regiunea Cernăuţi. Aici, practic fiecare a doua familie este împlicată în procesul de coasere a rochiilor care se vând în întreaga lume. Cum au reuşit, aflăm din subiectul realizat de corespondentul TVR MOLDOVA la Cernăuţi, Vitalie Zâgrea.

MARIAN COGAN, om de afaceri: "Sa iei toata ata care s-a folosit pentru rochii de mireasa ar porni de la pamant, la soare si s-ar intoarce inapoi".

Nimeni nu stie exact de unde a inceput tradiţia coaserii rochiilor de mireasa la Voloca. Cert este că această îndeletnicire este practicată acolo de mai bine de jumătate de secol.

MARIN GURALIUC, om de afaceri: "Bunelul meu s-a nascut in Austria, tatal a fost roman, eu din Uniunea Sovietica, iar fiul meu in Ucraina. probabil aceste culturi au dat asa un impuls. Austirecii ne-au adus cultura. Romanii cu mainele de aur, coase totul, iar Ucraina ne-a dat libertatea de a intreprinde".

Marin Guraliuc şi-a început afacerea în urmă cu 20 de ani. Este absolvent al facultăţii de Istorie dar, împreună cu soţia, care este designer, s-au aventurat în industria rochilor de mireasă. Acum, produsele lor au ajuns un brand cu renume, nu doar în Ucraina, iar colecţiile lor sunt prezentate la diferite evenimente din lumea modei.

MARIN GURALIUC, om de afaceri: "Am inceput in doi cu o masina de cusut si 50 de doalri. In primii 5 ani am inteles ca e reu de facut acasa, toate camerele erau pline cu rochii de mireasa si asa am ajuns la un numar suficient de angajati".

La Voloca, practic fiecare a doua familie este implicată în procesul de coasere a rochiilor de mireasă. Localnicii spun că au fost vremuri când se muncea zi şi noapte. Doar zgomotul maşinilor de cusut spărgea liniştea ce se lăsa în zori peste sat.

NATALIA COGAN, femeie de afaceri: "Pe vremuri fiecare casa. Nu cosea, facea floricele. De la mic la mare, fiecare fetita".

MARIAN COGAN, om de afaceri: "Nu dormeam cate 24 de ore. Toti stateau si lucrau. Alte sate se dormea, aici erau masini".

Rochiile de mireasă cusute în Voloca s-au vândut peste tot în lume. Cei mai mulţi clienţi sunt, totuşi, din Republica Moldova, România şi Ucraina. Preţul unii rochii variază între 450 şi 1.500 de euro, dar sunt şi excepţii.

MARIN GURALIUC, om de afaceri: "Cea mai scumpa rochie a fost de 8.000 de dolari si a cantarit 42 de kg".

Războiul din Donbas le-a redus considerabil din volumul de muncă, Rusia fiind o piaţă importantă de desfacere. Acum, însă, rochiile cusute de românii din localitatea ucraineană devin tot mai populare în Europa. Dar acest an s-au ciocnit de o nouă criză. Din cauza pandemiei de COVID, localnicii au fost nevoiţi să-şi sisteze activitatea.

MARIN GURALIUC, om de afaceri: "Din martie pana in mai a fost inchisa, marfa peste granita este foarte greu de timis. In Cernauti nuntile nu se fac. Eu cred ca va fi bine, va trece pandemia si satul va fi vestit peste tot. Rochiile noastre peste tot au ajuns si prin Africa cred".

Succesul acestei industrii în Voloca se reflectă direct în aspectul satului, cu străzi frumoase şi case mari şi îngrijite. Comuna Voloca, regiunea Cernăuţi, are o populaţie de circa 7.000 de locuitori. Majoritatea sunt vorbitori de limbă română.
Similare
RECOMANDĂRI