Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unirea Principatelor Române, celebrată în Republica Moldova prin evenimente omagiale şi depuneri de flori

Unirea Principatelor Române, din 24 ianuarie 1859, a fost celebrată astăzi şi în Republica Moldova prin evenimente omagiale şi depuneri de flori. Actul istoric de acum 163 de ani, consfinţit prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost unul de o imensă însemnătate politică şi socială, inclusiv pentru basarabeni. Tradiţionala Horă a Unirii a răsunat astfel în tot spaţiul românesc.

Cu tricolorul în mâini, la Chişinău, zeci de oamenii au venit încă de dimineaţă pentru a depune flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a contribuit la crearea statului naţional unitar român. Unirea de la 1859 este şi va rămâne un moment de cotitură în istoria românilor.

„La 1859 a avut loc Unirea Principatelor Dunărene, visul de aur al multor compatrioţi. Toată familia sărbătorim ca o zi naţională a românilor. Din păcate, administraţia noastră nu asistă la aşa evenimente”.

Flori a depus şi ambasadorul României în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă, precizând că, astăzi, este un bun prilej pentru a-i felicita pe toţi cei care simt româneşte, oriunde s-ar afla.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „După cum ştim, acum 163 de ani, printr-o decizie înţeleaptă a legislativelor de atunci, Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Moldovei şi domn al Ţării Româneşti, punând bazele astfel României moderne. Totodată, anul acesta este un an extrem de important, pentru că tot astăzi sărbătorim 160 de ani de la data la care primul Guvern al României, condus de Barbu Catargiu, şi-a intrat în funcţiune”.

Unirea Principatelor a fost marcată şi la Bălţi. Autorităţi, clerici, toţi ce simt româneşte, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa Primăriei oraşului.

„Pomeneşte Doamne, pe toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români.. pentru libertatea şi demnitatea noastră”.

„Astăzi suntem mai puţini, mâine mai mulţi, şi tot aşa, ne vom uni şi vom deveni un oraş mai puternic, românesc, aşa precum am fost pe timpuri”.

ALIONA RAILEAN, director adjunct, Şcoala Primară "Spiridon Vangheli", nr. 21: „Suntem urmaşii lui Mihai Viteazul care a fost primul unificator al Principatelor, care şi-a dat seama că fiecare în parte nu vor ţine piept”.

Consulul General al României la Bălţi, Excelenţa Sa Petrişor Dumitrescu, reaminteşte că la 163 de ani de la actul istoric, românii continuă încă să lupte pentru unitatea ţării.

Excelenţa Sa PETRIŞOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălţi: „24 ianurie 1859 este un moment extrem de important în istoria noastră pentru că prin acelaşi grai, aceeaşi cultură şi istorie, oamenii se unesc într-o singură ţară, Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza”.

Păstrarea istoriei şi culturii naţionale este o misiune de suflet pentru toţi cei ce simt româneşte.

MIHAI VERHOVEŢCHI, preşedintele "Asociaţia pentru Conservarea Patrimoniului Cultural" din Bălţi: „Bălţenii ar trebui să vină  şi să marcheze aceste sărbători într-un număr mai mare pentru că majoritatea au cetăţenia română, deţin paşapoarte româneşti şi ar trebuie să fie nu numai pe hârtie, dar şi în fapte”.

Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Principatului Moldovei, care conţinea atunci şi judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail din sudul Basarabiei. Pe 24 ianuarie, la Bucureşti, este ales şi domnitor al Ţării Româneşti. 24 ianuarie este astfel ziua în care s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848, cei care au înscris în programele lor idealul unirii Principatelor drept  "cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional". Actul istoric al Unirii, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este "actul întregii naţiuni române", a rămas un moment decisiv în istoria românilor. Recunoaşterea internaţională şi reformele adoptate în anii care au urmat, s-au încununat cu obţinerea Independenţei României, în anii 1877, şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918. Momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene.
Similare
RECOMANDĂRI