Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unirea şi prin intermediul fotografiei. 13 artişti fotografi din România şi R. Moldova şi-au expus creaţiile la Chişinău

13 artişti fotografi din România şi Republica Moldova şi-au expus creaţiile la Chişinău. Expoziţia 36F, cuprinde 36 de imagini inedite şi este organizată cu ocazia Zilei Artei Fotografice în România. Participanţii îşi doresc să repete experienţa şi spun că se poate face unirea şi prin intermediul fotografiei.

Fotograful Andrei Mardare a expus 3 fotografii dedicate sărbătorilor de iarnă. Protagonistul din imagini este un bărbat pe care fotograful l-a întâlnit la un protest în Chişinău. Şedinţa foto a fost realizată pe aleea din satul Moleşti, raionul Ialoveni, într-o iarnă cu multă zăpadă.

„Fotografiind zăpada, aruncând cu zăpadă, trebuia şi o sanie, nu era nicio sanie. Dumnezeu ne-o văzut, ne-o auzit, când să plecăm acasă, a venit şi o sanie. De acum este chemat şi prin România, participă la diferite festivaluri, se filmează în clipuri.”

La expoziţie au participat mai mulţi fotografi amatori, dar şi profesionişti din România. Printre ei este Ion Jomiru, originar din Republica Moldova, dar care s-a stabilit peste Prut şi este pasionat de arta fotografică.

„Aşa se face unirea, noi acum participăm la încă o cărămidă pusă pentru unire. La fel cum se fac în sport, la fel cum se face în muzică, acum facem şi în fotografie.”

Ideea organizării evenimentului îi aparţine fotografului Victor Scaliuc. Expoziţia poate fi vizionată timp de două luni în holul Casei Presei.

„Proiectul nostru se numeşte 36 F, începe de la 36 de poze şi de la pelicula de 36 de cadre. Luând în consideraţie că aici este un loc public, eu cred că o să-şi rezerveze 5 minute pentru a privi această expoziţie.”

Organizatorul planifică ca la următoarele ediţii să desfăşoare şi un concurs al celor mai bune fotografii, pentru a stimula autorii să-şi dezvolte talentul. Ziua Artei Fotografice în România este marcată din 2010, 11 ianuarie fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary, cunoscut ca primul fotograf al României.
Similare
RECOMANDĂRI