Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Uniunea Europeană pune umărul la modernizarea localităţilor rurale din Republica Moldova

Uniunea Europeană pune umărul la modernizarea localităţilor rurale din Republica Moldova. Cu sprijinul programelor comunităţii europene, sute de mici antreprenori şi-au deschis afaceri care întreţin economia rurală şi duc la dezvoltarea satelor. În reportajul ce urmează urmărim povestea lui Boris Macoviciuc, antreprenor din Naslavcea, care şi-a transformat visul în realitate cu un sprijin financiar oferit de europeni.

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, a impresionat întotdeauna prin natura sa deosebită. Renumita destinaţie "Inima Moldovei" a atras turişti din ţară şi din străinătate. Conştient de potenţialul turistic enorm al zonei, Boris Macoviciuc şi-a cumpărat o căsuţă modestă în Naslavcea, pe care şi-a propus s-o tranforme într-o destinaţie de vacanţă cunoscută. Pasiunea pentru apicultură moştenită de la părinţi l-a determinat să-şi înfiinţeze şi o prisacă, iar afacerea a căpătat denumirea de Conacul apicol, adică o căsuţă rurală cu specific apicol.

„Iniţial a fost creată o mică prisacă pe lângă casă în satul Lipnic, mai apoi am transferat prisaca în Naslavcea fiindcă aici o floră mult mai diversă, bogată”, a spus BORIS MACOVICIUC, antreprenor, Ocniţa.

Proiectul său n-ar fi prins contur dacă n-ar fi beneficiat de ajutor din partea Uniunii Europene, în cadrul programului "Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului din zonele rurale".

„Au fost procuraţi din sursele pe care le-am primit de la GAL stupi, 10 bucaţi. în afara de asta materiale de construcţie pentru căsuţa rurală”, a spus BORIS MACOVICIUC, antreprenor, Ocniţa.

Pregătirile pentru deschiderea sezonului turistic de anul viitor sunt în toi. În speranţa că situaţia pandemică va fi depăşită, antreprenorul îşi propune să construiască mai multe căsuţe pentru apiterapie.

„Va fi o căsuţă nu prea mare 2 metri pe 2 metri, în care sunt incorporaţi vreo 8 stupi, aerul din stupi iese în căsuţă şi persoana care vrea să vină respiră cu aerul care este îmbibat cu vapori de propolis, ceară, lăptişor de matră”, a spus BORIS MACOVICIUC, antreprenor, Ocniţa.

Potenţialul turistic al satului Naslavcea i-a determinat şi pe alţi antreprenori să-şi deschidă afaceri în localitate. Dumitru Bârlădean a înfiinţat o crescătorie de păstrăvi.

„Suntem unica păstrăvărie din ţara noastră, pe lângă păstrăvărie construim zona de agrement agroturistic, în perspectivă aşteptăm mulţu turişti, clienţi care vor vizita satul Naslavcea, şi în general raionul Ocniţa”, a spus  DUMITRU BÂRLĂDEAN, antreprenor, Ocniţa.

Antreprenorul spune că pandemia i-a dat planurile peste cap, iar construcţia agropensiunii pe care visează s-o lanseze a devenit mai anevoioasă.

„Se simte după clienţii pe care i-am avut la peşte, vânzările au scăzut, posibil este din cauză că mulţi clienţi deja au plecat peste hotare cu locul de trai. totodată puterea de cumpărare este mai mică decât a fost un an, doi în urmă”, a spus  DUMITRU BÂRLĂDEAN, antreprenor, Ocniţa.

Recent, Excelenţa Sa Peter Michalko, ambasadorul UE la Chişinău, a anunţat că, în ultimii 10 ani, Republica Moldova a primit din partea Uniunii Europene peste un miliard de euro. Banii au venit prin diferite programe şi instrumente pe care UE le foloseşte pentru a susţine ţările cu care cooperează.
 
Similare
RECOMANDĂRI