USMF „Nicolae Testemiţanu” a marcat 75 de ani de activitate
Vizualizari:

USMF „Nicolae Testemiţanu” a marcat 75 de ani de activitate

Anul 2020 este anul care aduce în prim plan importanţa dezvoltării adecvate şi continue a sistemelor de sănătate. Puţine ţări în lume au capacitatea de a învăţa şi a forma medici foarte calificaţi, prestând asemenea servicii chiar şi pentru străini, precum o face Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Declaraţia a fost făcută de premierul Ion Chicu la evenimentul de marcare a 75 de ani de activitate a USMF.

Premierul a mai spus că, în toate timpurile, medicul a fost şi a meritat să fie respectat, iar în prezent este necesar de trezit conştiinţa comunităţii faţă de statutul şi onoarea medicilor în societate.

„Capacitatea dumneavoastră, onoraţi profesori ai USMF, de a duce faima instituţiei departe de hotarele ţării şi de a atrage aici studenţi la medicină chiar şi de peste hotare, este o realizare şi un patrimoniu extrem de valoros. E de datoria fiecăruia dintre noi să păstrăm şi să consolidăm acest potenţial şi autoritatea în lume pe care dvs. ne-aţi creat-o, cu care ne mândrim şi pe care aţi dobândit-o cu atâta muncă şi dedicaţie”, a adăugat premierul.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că cei 75 de ani ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” se măsoară în cei peste 45 de mii de mii de studenţi care au păşit pragul acestei instituţii şi au devenit medici cu renume în ţară şi peste hotare, medici care au salvat mii de vieţi, care au contribuit la dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. „În tot acest răstimp, USMF şi-a câştigat un renume internaţional şi putem spune cu mândrie că este una dintre cele mai titrate universităţi, atât la noi în ţară, cât şi peste hotare. Toate acestea, datorită muncii enorme depuse zi de zi, de către profesorii, care educă şi cresc viitorii medici”.

Ministra a remarcat că pandemia COVID-19 a arătat carenţele existente, dar în urma acestei provocări s-a constatat că sistemul de sănătate este o prioritate pentru societate şi pentru oameni. „Trebuie să dezvoltăm şi să investim în continuare în sistemul medical”, a subliniat ministrul.

Rectorul Universităţii Emil Ceban a relatat că USMF „Nicolae Testemiţanu”, iniţial Institutul de medicină din Chişinău, a fost fondată la 20 octombrie 1945. În cei 75 de ani de activitate, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie s-a remarcat prin predecesorii săi, care au pus bazele educaţiei şi ştiinţelor medicale în Republica Moldova şi prin echipa sa consolidată de profesionişti, contribuind la formarea a 45 de mii de medici şi farmacişti, care au ajuns specialişti cu renume naţional şi internaţional. USMF „Nicolae Testemiţanu” oferă actualmente servicii de calitate în educaţie, cercetare, asistenţă medicală specializată şi educaţie profesională continuă, în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov a subliniat importanţa discipolilor şi colaboratorilor USMF în condiţiile actuale dificile, generate de pandemia de COVID-19. „Îmi doresc ca, împreună cu dumneavoastră, să consolidăm forţa şi credibilitatea întregului nostru sistem universitar, capabil să răspundă nevoilor prezentului şi să pregătească studenţii pentru perspectivele viitorului”, a declarat ministrul.

Cu ocazia sărbătorii, a fost organizată Gala Laureaţilor ce presupune o ceremonie de premiere a celor mai buni cercetători ai Almei Mater, precum şi lansarea unui film documentar de scurt metraj şi Caleidoscopul felicitărilor muzicale.

Pe parcursul a 75 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 42 de mii de medici şi  farmacişti, dintre care peste 7000 activează în instituţii medicale din străinătate. Actualmente, în cadrul catedrelor universitare, inclusiv a celor clinice, amplasate în 88 de clinici şi policlinici moderne, îşi fac studiile peste 7300 de tineri din Republica Moldova şi din alte 33 de ţări ale lumii.
 
Similare
RECOMANDĂRI