Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veşmintele Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni, expuse în muzeu

Admirate mai întâi de publicul de la Iaşi, veşmintele fostului mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni au ajuns la mănăstirea Căpriana. Astăzi, în lăcaş a avut loc inaugurarea muzeului sfântului ierarh Gavriil, unde acum sunt expuse obiecte de preţ recuperate din mormânt. Vestigiile au fost restaurate la Centrul de Cercetare şi Conservare a Patrimoniului Cultural din Iaşi, în cadrul unui proiect susţinut financiar de Uniunea Europeană.

După ce au fost admirate de publicul de la Iaşi, veşmintele fostului mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni au ajuns la mănăstirea Căpriana. Astăzi, în lăcaşul sfânt a fost inaugurat muzeul sfântului ierarh Gavriil, la care au fost expuse obiecte de preţ recuperate din mormânt. Vestigiile au fost restaurate la Centrul de Cercetare şi Conservare a Patrimoniului Cultural din Iaşi. Proiectul a fost posibil datorită susţinerii Uniunii Europene, prin programul comun România-Republica Moldova.

După cinci ani de muncă asiduă la Centrul de Cercetare şi Conservare a Patrimoniului Cultural din Iaşi, obiectele recuperate din cripta fostului mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni au devenit exponate de muzeu. Inaugurarea lui a avut loc astăzi la mănăstirea Căpriana. S-au găsit veşminte, fragmente de cizme din piele, cruci şi iconiţe.

MARIA GEBA, manager de proiect, Iaşi: ”Sunt 15 repere etalate pe aceste...si care astăzi pot să dea o impresie cum reprezenta costumul ecleziastic acum 200 de ani al mitropolitului Bodoni. Au fost sute de ore de hidratare, după care am putut să descifrăm. Cred că este singurul muzeu care are aşa de multe artefacte, atat din Romania, cat si RM”

LĂCRĂMIOARA STRATULAT, director, Complexul Muzeal Naţional "Moldova", Iaşi: ”Un proiect care isi propune sa revitalizeze nu numai acestei manastiri binecuvantate de Dumnezeu cât să fructifice şi descoperirile arheologice făcute de domnul profesor Gheorghe Postică, în urmă cu cativa ani. Ne-am propus şi o continuare a colaborarii noastre, prin formarea a trei restauratori, care să aibă grijă de această colectie”.

Proiectul ENCAMO a fost finanţat de Uniunea Europeană cu peste 97 de mii de euro, prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova.

ARHIMANDRITUL FILARET CUZMIN, stareţul Mănăstirii Căpriana: ”Toate acestea, pană a ajunge pe masa Uniunii Europene, bineinteles ca a fost aportul Romaniei, şi aici nu putem dosi lucrurile, ne-au sprijinit, ne-au ajutat”.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: ”Adaugă valoare suplimentară Mănăstirii Căpriana, pentru că de astăzi acest muzeu va fi inclus în ruta turistică Voievodul Ştefan cel Mare, care leagă România de Republica Moldova, suntem convinşi că va fi unul din acel muzeu la care pelerinii se vor opri si vor admira o parte a istoriei noastre comune”.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: ”Asta ne arată cat de mult putem să facem împreună, cât de mult poate face Uniunea Europeană pentru a sustine Republica Moldova, împreună cu ţările membre”.

Chiar din prima zi, oamenii au făcut coadă la intarea în muzeu.

 Înaltul ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni a condus Mitropolia Basarabiei între anii 1812 şi 1821.
Similare
RECOMANDĂRI