Vicepremierul pentru Reintegrare a cerut Misiunii OSCE să continuie monitorizarea în teren a acţiunilor ilegale ale Tiraspolului
Sursa foto:Biroul Politici de Reintegrare Vizualizari:

Vicepremierul pentru Reintegrare a cerut Misiunii OSCE să continuie monitorizarea în teren a acţiunilor ilegale ale Tiraspolului

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întrevedere cu şeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. Oficialii au pus în discuţie dinamica în procesul de negocieri şi o serie de alte subiecte. Cristina Lesnic a menţionat despre dificultăţile cu care se confruntă populaţia din Zona de Securitate.

„Pe agenda de discuţii se regăseşte constant problema eliminării posturilor ilegale ale transnistrenilor, instalate pe durata pandemiei. Astfel, evaluarea generală a situaţiei arată că acel capital pozitiv acumulat în timp pe problema reglementării transnistrene se erodează şi situaţia se plasează într-o nouă zonă negativă şi îngrijorătoare în special în domeniul drepturilor omului”, a declarat Cristina Lesnic.

Oficialul a abordat mai multe cazuri individuale, legate de măsurile represive, aplicate de partea transnistreană împotriva persoanelor care şi-au manifestat dreptul la exprimare, încălcarea dreptului la muncă a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a dreptului la sănătate şi libera circulaţie.

Un subiect separat al întâlnirii a vizat şi organizarea anului şcolar 2020-2021, precum şi pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru procesul de studii în condiţiile noii realităţi cauzate de pandemie, având în vedere că mai mulţi elevi din satele de pe malul drept al Nistrului îşi fac studiile pe malul stîng al Nistrului, iar restricţiile de circulaţie impuse de Tiraspol sunt extinse până pe 30 septembrie curent, fără nici o certitudine privind data anulării lor.

În condiţiile create şi a lipsei consensului în Comisia Unificată de Control pe subiectul posturilor ilegale, Chişinăul insistă pe continuarea de către Misiunea OSCE a monitorizărilor în teren şi reacţia promptă la situaţiile care pot escalada din cauza degradării dialogului în mod unilateral de către Tiraspol.

În context, viceprim-ministra Cristina Lesnic a subliniat repetat că posturile ilegale nu sunt posturi sanitare, iar evaluarea prealabilă a riscurilor denotă că aceste posturi nu ajută dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol.

Similare
RECOMANDĂRI