Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Victimele regimului stalinist, comemorate la Bălţi şi Soroca

Rugăciunii în memoria victimelor regimului stalinist au răsunat şi la Bălţi. Oamenii au aprins lumânări pentru sufletele celor ucişi de regimul sovietic la Monumentul Victimelor Represiunilor. Iar la Soroca, cei care vor să afle adevărata istorie, cu detalii cutremurătoare şi fotografii din exil, pot vizita o expoziţie cu genericul  - Mărturii din Gulag.

Mai multe persoane s-au adunat aseară la Monumentul victimelor represiunilor, instalat în aproapierea Gării de Nord din Bălţi. Evenimentul de comemorare a început cu un TeDeum, ţinut de un sobor de preoţi de la Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei.

P.S. ANTONIE, Episcop de Bălţi: „Suferinţa lor s-a datorat unui fapt, că au fost gospodari şi au fost deportaţi, iar mulţi nu s-au mai întors. Au murit de foamete şi boli şi condiţii de munca pe care le aveau acolo”.

Cu durere în suflet şi lacrimi în ochi, oamenii au depănat amintiri despre bunici, părinţi şi fraţi, despre toţi cei care au fost exilaţi în Siberia.

„Tragedia cea mai mare era când concetăţenii noştri, în vagoane de vită stăteau ca peste şi trei săptămâni trebuiau să-şi satisfacă aici necesităţile, este o tragedie, iar în timpul ăsta, eliberatorii erau încalecaţi pe butoaie de vin şi se veseleau”.

Calvarul celor exilaţi nu s-a încheiat în Siberia. Cei care au reuşit să evadeze, odată reveniţi acasă, au avut de îndurat din nou ură şi batjocoră.

„Era mama gravidă de şase luni când s-au găsit oamenii care au denunta-to că a fugit din Sibera. Au arestat-o, a fost dusă la Chişinău şi a născut o fetiţă. Nu i-au dat copilul, l-au pus la fereastră, o auzea cum plânge, până nu a murit, au ţinut-o pe fereastră”.

 Iar la Soroca, victimele regimului stalinist au fost comemorate printr-o expoziţie fotografică vernisată în Cetatea Soroca. Cu genericul Mărturii din Gulag, expoziţia prezintă în imagini destine schilodite în exil.  

VIRGILIU BÂRLĂDEANU, cercetător: „Am mers în sate şi am vorbit cu foarte multă lume, am căutat în arhivele din sat pentru a plonja cât mai adânc în această memorie”. 

Pentru această expoziţie s-a lucrat mai bine de patru ani. La realizarea ei s-au implicat trei universităţi din Republica Moldova şi Muzeul Naţional de Istorie.  

LIDIA PĂDUREAC, lector universitar: „Scopul nostru e de a păstra vie amintirea lor. Ei au devenit eroii timpurilor de atunci, dar trebuie să devină şi eroii timpurilor noastre”.

Expoziţia Mărturii din Gulag va fi deschisă pentru publicul din Soroca până la finele lunii august. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei în cooperare cu Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI