VIDEO. Andrei Năstase a transferat autospecialele dăruite de Erdogan, ce se va întâmpla cu ele. „Doua simboluri ale regimului”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Andrei Năstase a transferat autospecialele dăruite de Erdogan, ce se va întâmpla cu ele. „Doua simboluri ale regimului”

Ministrul Afacerilor de Interne, Andrei Năstase a transferat autospecialele TOMA, de intervenţie în timpul protestelor, donate anul trecut de preşedintele turc Recep Erdogan Republicii Moldova, către Inspectoratul General pentru Servicii de Urgenţă.

Cele două maşini au trecut din gestiunea Departamentului Carabinieri în cea a Inspectoratului General pentru Servicii de Urgenţă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate miercuri.

Ministrul de Interne Andrei Năstase a declarat că aceste vehicule nu mai sunt necesare carabinierilor, întrucât statul nu doreşte să intervină cu ele în timpul protestelor.

„Astazi, aceste doua simboluri ale regimului de trista amintire, vor primi o alta destinatie. Vor fi predate IGSU, iar misiunile viitoare ale acestor doua echipamente din dotarea Ministerului Afacerilor Interne vor fi pasnice. Concret, vor fi folosite pentru a ajuta oamenii in situatii de urgenta. Pentru oameni, nu împotriva oamenilor. Colegii au gasit deja cele mai potrivite moduri in care aceste doua autospeciale vor fi folosite, iar acest lucru ma bucura.”Năstase a spus că cetăţenii care respecta legile ţării nu au nici un motiv sa se teama de Poliţie şi de poliţişti. 

Potrivit şefului Inspectoratului General pentru Servicii de Urgenţă, vehiculele TOMA vor fi trimise la Căuşeni şi Soroca şi vor fi utilizate în special pe timp de iarnă, la deszăpeziri.

Fostul ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, spunea în luna octombrie a anului trecut că că angajaţii Ministerului au nevoie de vehiculele TOMA, folosite pentru dispersarea protestelor. „Cei care sunt responsabili de restabilirea şi asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”, a spus ministrul de Interne, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Autospecialele TOMA au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piaţa Taksim din Istanbul, desfăşurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestaţiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane.

Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.
 

Similare
RECOMANDĂRI