VIDEO. Deputat PAS, despre acumularea datoriei istorice a R. Moldova la gaz: Orice semnătură a Nataliei Gavriliţa sau a lui Andrei Spînu înseamnă asumarea acestei datorii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Deputat PAS, despre acumularea datoriei istorice a R. Moldova la gaz: Orice semnătură a Nataliei Gavriliţa sau a lui Andrei Spînu înseamnă asumarea acestei datorii

Orice semnătură a Nataliei Gavriliţa sau a lui Andrei Spînu înseamnă asumarea acestei datorii şi nimeni niciodată nu îşi va asuma aşa ceva. Declaraţia aparţine deputatului fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Orice semnătură a Nataliei Gavriliţa sau a lui Andrei Spînu înseamnă asumarea acestei datorii şi nimeni niciodată nu îşi va asuma aşa ceva. Dacă vorbim de datoriile pentru luna septembrie şi octombrie curent, evindet că ele vor fi achitate pentru că este onorabil să îţi achiţi facturile atunci când îţi vin. Dar datoria cea veche, aici se vorbeşte despre două tipuri de datorii, vorbim de cea curentă pentru luna septembrie şi asta trebuie onorată indiferent din ce parte vom lua. În realitatea, datoria MoldovaGaz pentru Gazprom, astăzi, între aceste două întreprinderi care este una fiica celeilalte, şi vorbim despre facptul că Guvernul Republicii Moldova nu poate semna nimic atâta timp cât nu avem un audit făcut pentru a vedea de unde s-a luat acestă datorie. Vorbim de interesul naţional al Republicii Moldova, iar despre acest lucru nu s-a vorbit niciodată decând există Republica Moldova”, a declarat Vladimir Bolea, în platoul TVR Moldova. 

În context, expertul în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean, a declarat că suma atribuită ca datorie a Republicii Moldova este una exorbitantă pentru economia acesteia, fapt de care autorităţile ruse ar şti. 

„700 şi ceva de milioane de dolari, este o sumă enormă pentru Republica Moldova care să fie rambursabilă în decurs de trei ani de zile, practic este imposibil din partea Republicii Moldova. De aceea, atunci când s-a pus această condiţie se cunoştea că este de nerealizat această rambursare a datoriei”, a precizat Ion Muntean, expert în energetică. 

Precizăm că, până la expirarea contractului cu Gazprom au mai rămas doar 7 zile, iar Republica Moldova încă nu a bătut palma cu Gazprom. Negocierile devin practic imposibile şi, plus la toate, gigantul rus a cerut achitarea datoriilor istorice, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu care a revenit de la Moscova.

Deşi a evitat să spună care e valoarea acestor restanţe, vicepremierul a anunţat că va cere un audit extern pentru a stabili datoria reală acumulată în urma importului gazelor ruseşti. Negocierile vor continua, iar vicepremierul Andrei Spînu urmează să aibă o întrevedere cu şeful Gazprom, Alexei Miller miercuri, 27 octombrie. Discuţiile vor avea loc în oraşul Sankt Petersburg.

Amintim că la sfârşitul lunii septembrie a expirat contractul cu Gazprom, dar a fost prelungit cu o lună. Pentru că nu au siguranţa că se va ajunge la un numitor comun, autorităţile de la Chişinău explorează modalităţi alternative de furnizare a gazului din Ucraina, România şi alte ţări europene.

Mai jos puteţi urmări emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, cu participarea deputatului PAS, Vladimir Bolea şi expertului în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.


 
Similare
RECOMANDĂRI