VIDEO. Experţi, despre situaţia tensionată de la graniţa cu Ucraina: „Comportamentul lui Putin îl face imprevizibil”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Experţi, despre situaţia tensionată de la graniţa cu Ucraina: „Comportamentul lui Putin îl face imprevizibil”

Situaţia de la graniţa cu Ucraina rămâne în continuare tensionată, iar comportamentul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, îl face să fie imprevizibil. La această concluzie au ajuns invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, deputatul PAS, Oazu Nantoi şi analiştii politici Anatol Ţăranu şi Ion Tăbârţă.

„În opinia mea personală, Vladimir Putin doreşte să obţină două scopuri majore: primul scop este întoarcerea Ucrainei spre executarea Acordului de la Minsk, ceea ce numim noi „transnistrizarea Ucrainei” şi ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să accepte să fie sub controlul geopolitic al Federaţiei Ruse. Al doilea scop major pe care Vladimir Putin încearcă să-l obţină diplomatic, haideţi să nu uităm că într-o manieră absolut brutală a fost eliminată Germania şi Franţa prin publicarea presei diplomatice, ceea ce este destul de şocant. Deci Putin a obţinut ceea ce a dorit: să iasă la dialog direct cu Statele Unite ale Americii. Cum a fost pe timpuri cum era Tratatul de la Varşovia şi era Alianaţa Nord-Atlantică (NATO) şi aceste două comunităţi decideau soarta lumii. Federţia Rusă în persoana lui Putin nu reunoaşte legimitatea actualei puteri din Ucraina şi numeşte guvernarea regim”, a declarat Oazu Nantoi în platotul TVR Moldova. 

În context, analistul Anatol Ţăranu a precizat că la moment are loc o confruntare între două puteri nuclea ale lumii: Fereaţia Rusă pe deoparte şi Statele Unite ale Americi cu Europa pe de altă parte, iar situaţia de conflict dintre aceste două puteri este una „foarte periculoasă”.

„Rusia vrea să configureze lumea, ordinea mondială. Va fi un război sau nu? Eu cred că nimeni astăzi nu poate să spună cu siguranţă. Încă Cehov a spus „dacă pe scenă este antrenată o armă, odată şi odată din ea trebuie să se tragă”. Ca istoric pot să vă spun că la o anumită etapă, evenimentele nu se subordonează acelora care le-au provocat. Ar putea să se întâmple în aşa fel că situaţia va ieşi de sub control şi deja nu oamenii determină mersul lucrurilor, ci însăşi lucrurile deja au o dinamică autonomă. Este foarte periculos. Defapt se confruntă două puteri nucleare ale lumii şi e o nebunie adevărată să aduci acele două forţe la o stare de conflict”, susţine Anatol Ţăranu. 

Totodată, expertul în politici, IDIS Viitorul, Ion Tăbârţă, susţine că comportamentul lui Vladimir Putin este unul imprevizibil, iar după anexarea Crimeei de către Rusia în secolul 21, „orice este posibil”.

„Acest comportament al lui Putin îl face imprevizibil. Nici occidentalii încă nu l-au dejucat până la capăt sau nu au înţeles până la capăt ce vrea Putin. Vrea întradevăr să atace Ucraina, sau merge la acest blud doar pentru a obţine cât mai multe de la negocierile cu Occidentul. Însă una este clar, că după anul 2014 totul este posibil. Până în 2014, nimeni nu credea că în seculul al 21-lea, cu acel sistem al dreptului internaţional construit în perioada postbelică era de inacceptat în Europa astfel de acţiuni şi provocări directe şi anexări de teritorii. Ori Rusia lui Putin a demonstrat că accest lucru este posibil ceeea ce o face şi acum imprevizibilă în situaţia tensionată din regiune”, a menţionat Ion Tăbârţă.

Precizăm că, Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a venit miercuri la sediul MAE rus pentru a transmite răspunsurile scrise ale Washingtonului la cererile Moscovei privind securitatea europeană. Ambasadorul american John Sullivan a fost primit de viceministrul de externe rus Alexandr Gruşko şi „a transmis răspunsul scris al administraţiei americane la proiectul de tratat bilateral asupra garanţiilor de securitate prezentat anterior de partea rusă”, precizează MAE rus, confirmând astfel o primă informaţie în acest sens comunicată de ziarul rus Kommersant.

Ediţia emisiuni „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, cu participarea deputatului Oazu Nantoi şi a experţilor Ion Tăbârţă şi Anatol Ţăranu poate fi urmărită aici.


 
Similare
RECOMANDĂRI