VIDEO. Exportul maşinilor Diesel în estul Europei agravează problema poluării în România. Avertismentul Comisiei Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Exportul maşinilor Diesel în estul Europei agravează problema poluării în România. Avertismentul Comisiei Europene

Comisia Europeană se teme că Germania va căuta să exporte maşinile diesel vechi în Europa de Est, ceea ce ar însemna "împingerea poluării calităţii aerului de la Vest la Est". Reprezentanţii R.A.R spun că cele mai nocive pentru sănătate sunt motoarele diesel cu sisteme antipoluare până la Euro 3, inclusiv. În România circulă deja 3 milioane şi jumătate de maşini Diesel, cu motorină.

Comisarul european pentru Piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elzbet Bienkowska, atrage atenţia că exporturile intensive de autoturisme Diesel către ţările din est ar putea avea efecte nebănuite asupra poluării aerului în aceste ţări. Vor transfera problema calităţii aerului de la est la vest.

O situaţie pe care românii par să o resimtă din ce în ce mai mult.

În multe oraşe din Germania, printre care Berlin, Hamburg sau Frankfurt, accesul maşinilor pe motorină este restricţionat.

Potrivit ultimelor studii, anul trecut, Germania a exportat peste 250.000 de maşini diesel second-hand. România este pe locul şapte în topul ţărilor, cu 11.500 maşini.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin şi companiile auto din Germania au ajuns la un compromis privind reducerea poluării cauzate de vehiculele diesel. Producătorii auto ar urma să acorde proprietarilor de vehicule diesel vechi din oraşele germane unde aerul este extrem de poluat subvenţii pentru achiziţionarea unor modele mai prietenoase cu mediu şi să reconfigureze sistemul hardware.

Datele Registrului Auto Român arată că, din cele peste 7 milioane de vehicule înmatriculate la noi, jumătate sunt Diesel, iar dintre acestea 2,300,000 au o vechime mai mare de 10 ani.

Ministerul Mediului spune că tot ce a putut face a fost încurajarea cumpărării de maşini noi prin programul Rabla.

Din cauza calităţii precare a aerului, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru trei oraşe: Bucureşti, Iaşi şi Braşov.

Similare
RECOMANDĂRI