VIDEO. O expoziţie de costume tradiţionale este vernisată în Parlamentul de la Chişinău
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

VIDEO. O expoziţie de costume tradiţionale este vernisată în Parlamentul de la Chişinău

În ajunul Zilei Naţionale a Portului Popular, Parlamentul a lansat astăzi o expoziţie de costume tradiţionale. Admiratorii pot urmări, în regim online, turul virtual al celor 16 costume populare, oferite de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi vernisate în incinta instituţiei.Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, a menţionat că portul popular, alături de obiceiuri şi tradiţii, este parte a istoriei noastre naţionale, precum şi a fiecărei familii în parte. Potrivit speakerului este de datoria fiecăruia de a păstra şi transmite noii generaţii această bogăţie culturală.

Iniţiatoarea expoziţiei, vicepreşedintele Parlamentului, Monica Babuc ,a declarat că portul nostru popular este unul dintre cele mai frumoase din lume.

La rândul său, una dintre autoarele lucrărilor expuse, Olesea Enache Botnaru a spus că aceste costume expuse au fost confecţionate de către comunitatea de femei Şezătoarea ”Basarabia”, care de mai mulţi ani recuperează tradiţia autenticităţii şi originalităţii costumului popular, în cadrul unui proiect de confecţionare a acestuia.

Din cauza pandemiei de COVID-19, inaugurarea evenimentului a avut loc într-un cerc restrâns, cu respectarea tuturor normelor de protecţie, iar vizitatorii sunt invitaţi să admire lucrările în cadrul turului virtual al expoziţiei de pe reţelele de socializare ale Parlamentului.

Similare
RECOMANDĂRI